Szerző: Hlács Ferenc

2020. március 20. 14:22

A YouTube is visszavesz a streamelt videók minőségéből

Akárcsak a Netflix, a videómegosztó is a COVID-19 járvány alatt megnőtt hálózati terhelést igyekszik mérsékelni.

A YouTube is követi a Netflix példáját, és ideiglenesen visszanyesi a streamelt videók minőségét Európában. Akárcsak a Netflix esetében, a vállalat itt is a hálózatok a COVID-19 járvány okozta krízishelyzetben látványosan megugró terhelését igyekszik enyhíteni a kisebb felbontású, ezáltal kisebb adatforgalmat felemésztő videókkal. Noha a YouTube egyelőre nem érezte meg a járvány miatt tömegesen otthon maradó diákok és otthonról dolgozó szülők miatti plusz terhelést, elővigyázatosságból már most bevezeti a korlátozást.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

A napokban az Európai Bizottság digitális gazdaságért felelős biztosa, Thierry Breton is arra kérte a streaming szolgáltatókat, hogy mérsékeljék a kiszolgált tartalmak minőségét, a hálózatok kímélése érdekében - a Reuters szerint Breton ennek kapcsán a YouTube vezérigazgatójával, Susan Wojcickivel is egyeztetett, aminek úgy tűnik gyorsan meg is lett az eredménye. Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora képminőségbeli visszaesést jelent az intézkedés. Noha a tömeges home office miatt érezhetően nagyobb terhelés jut a hazai hálózatokra is, a magyarországi szolgáltatók eddig jól vizsgáztak a krízishelyzetben.

a címlapról