Szerző: Koi Tamás

2020. március 20. 09:00

Rontja a képminőséget Európában a Netflix

Ideiglenesen lerontja a streaming videók minőségét, vagyis bitrátáját Európában a világ legnépszerűbb online videostreaming-szolgáltatójának számító Netflix. Az önkéntes intézkedéstől azt várják, hogy a telekommunikációs hálózatokon a koronavírus miatt jelentkező nagyobb terhelés enyhülhet valamelyest.

Az internetszolgáltatók terhelésének csökkentése érdekében ideiglenesen lerontja a streaming videók bitrátáját Európában a világ legnagyobb online streamingszolgáltatója, a Netflix. A cég szerverei 30 napon keresztül mintegy 25%-kal csökkentett bitrátával streamelik majd az európai előfizetők végberendezéseire a sorozatokat vagy a filmeket, ami nagyjából ugyanekkora terheléscsökkenést is eredményezhet - ez egy olyan, kiélezett krízishelyzetben, mint a koronavírus világjárvány, országoktól függően jelentős terhet vehet le az internetszolgáltatók és adatkicserélő központok válláról.

A Netflix szerint a képminőség leszabályozása a legtöbb néző számára jó eséllyel fel sem fog tűnni, akár HD-ban, akár 4K-ban fogyasztja a streamingszolgáltató tartalmait. A cég szerint jelen helyzetben ez egy olyan, vállalható kompromisszum, amit a társaság a világjárvány Európára gyakorolt súlyos, potenciális hatásait felmérve gyakorlatilag gondolkodás nélkül meghozott.

netflix_remote

A döntést ezzel együtt megelőzte egy, az Európai Bizottság digitális gazdaságért felelős biztosa, Thierry Breton és a Netflix vezérigazgatója, Reed Hastings közti (vagyis ha úgy tetszik, a legmagasabb szinten zajló) telefonos konzultáció, melyet követően a szolgáltató villámgyorsan, gyakorlatilag pár órán belül átparaméterezte a streaming szervereket a fentieknek megfelelően. 

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az internethálózatok terhelése az európai országokban valamelyest elszórtan, eltérő időben és mértékben ugrott meg, attól függően, hogy a koronavírussal szembeni védelmi intézkedések részeként melyik országban mikor tértek át a cégek az otthoni munkavégzésre, illetve az iskolák bezárásával a távoktatás mikor kezdődött meg. 

Hazánkban ez az első hét, amikor minden iskola zárva tart, illetve a legtöbb cég ettől a héttől kezdődően akit csak tehetett, felmentett az irodai munkavégzés alól, engedélyezve, illetve előírva az otthoni munkát. A magyar telekommunikációs hálózatok eddig jól vizsgáztak, a legtöbb szolgáltató ugyan tapasztalt forgalomnövekedést, de ez még bőven menedzselhető szinten tartható.

A helyi szakhatóságok mellett most már az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) is kiadott egy közös európai álláspontot a témában. A szervezet egyebek mellett kifejti, hogy az internetes forgalom priorizálása, illetve bizonyos forgalomtípusok lassítása ugyan határozottan szembe megy  EU nyílt internet hozzáférésre vonatkozó rendelkezéseivel, ugyanakkor jelen helyzetben a szolgáltatók bizonyos, indokolt esetekben kivételt tehetnek - azaz ha például a Netflix mostani önkéntes vállalása nem bizonyul elegendőnek, akár a streamingszolgáltatás számára rendelkezésre álló kapacitást csökkentéséről is dönthetnek egyénileg a távközlési cégek.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról