:

biztonság archívum - 2003 augusztus

2003
augusztus

0

Replikációs technológiával bővül a PostgreSQL nyílt forráskódú adatbázis-kezelő

2003. augusztus 30. 14:36

[LWN] A PostgreSQL nyílt forráskódú adatbázis-kezelőre épülő rendszerekkel foglalkozó kanadai PostgreSQL Inc. a héten bejelentette, hogy szabadszoftver-licenceléssel kiadott replikációs technológiát adományoz a PostgreSQL Projektnek. A cég által fejlesztett, a szabadon elérhető PostgreSQL-t kiegészítő eRServer v1.0+ szoftver különösen az elosztott vállalati adatbázisrendszerek számára kritikus technológiát valósít meg, így a jövőben olyan szervezetek számára is elérhetővé válik az adatbázis-replikáció, amelyeknek eddig nem állt módjukban a hasonló funkcionalitású kereskedelmi alkalmazások licencdíjának megfizetése.

0

4,26 milliárd forint kutatás-fejlesztésre

2003. augusztus 22. 14:02

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a szakmai kompetenciájába tartozó területeken együttműködési megállapodások keretében, valamint kutatás-fejlesztési pályázatok kiírásával támogatja a tudományos területeket. Az IHM a Magyar Tudományos Akadémiával, az Oktatási Minisztériummal és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást.

0

Az IBM biztosítja a LEGO e-business infratruktúráját

2003. augusztus 22. 13:47

[Mmd] Az IBM bejelentette, hogy jelentős megállapodást kötött a piacvezető dán játékgyártóval, a LEGO céggel. A két cég együttműködésének központi elemét az IBM igény szerint bővíthető e-business megoldásai képezik, melyek alkalmazásával nagymértékben csökkenthetők a LEGO Company informatikai infrastruktúrájának üzemeltetési költségei, illetve amelyekkel az infrastruktúra kapacitása mindig az üzleti igényekhez igazítható, követve az időszakos csúcsokat.

0

A HP vezeti a magyar PC-piacot

2003. augusztus 21. 10:35

[Noguchi & Peters] Az International Data Corporation (IDC) piackutató cég legfrissebb adatai szerint a HP Magyarország tovább erősítette vezető pozícióját a személyi számítógépek piacán.

0

Megújul az Axelero e-mail rendszere

2003. augusztus 19. 13:48

[Lenhard & Weichinger] Augusztus 18-a és szeptember 11-e között megújul az Axelero Internet lakossági és vállalati e-mail rendszere. A változás legfőbb célja a teljesítmény és a megbízhatóság javítása, valamint egy folyamatosan és egységesen fejleszthető email rendszer létrehozása. A megújuló e-mail rendszer egyik első szolgáltatása az automatikus vírusszűrés lesz. Az új levelezőrendszerek a vállalati ügyfelek részére augusztus 28-tól, a lakossági felhasználók számára pedig szeptember 11-től állnak rendelkezésre.

0

A második negyedévben 7,3 százalékkal csökkent a kéziszámítógépek piaca

2003. augusztus 19. 13:29

A kedvezőtlen gazdasági körülmények, a fogyasztói bizalom visszaesése, valamint az atípusos tüdőgyulladás hatásai miatt esett vissza a második negyedévben a tenyérgépek piaca -- állítja a Garter Dataquest. A piackutató cég számításai szerint a tavalyi év azonos időszakához képest a leszállított készülékek száma 7,3 százalékkal csökkent.

0

Vírust irt és javítócsomagot telepít az új féreg

2003. augusztus 19. 10:07

Tegnap egy új vírus bukkant fel az interneten. A hálózaton keresztül terjedő, egyebek mellett Welchia, Nachi, MSBlast.D és Lovsan.D néven ismert kórokozó meglepő módon nem kártékony, hanem hasznos rutint tartalmaz: a vírus eltávolítja az MSBlast/Lovsan férget és befoltozza azt a Windows XP és 2000 operációs rendszerekben található biztonsági rést, amelyen keresztül terjed.

0

A Blaster vírus jóval lassabban terjedt, mint a CodeRed, a Nimda vagy a Slammer

2003. augusztus 15. 16:12

A Symantec bejelentette, hogy az új W32.Blaster.Worm fertőzések száma elérte kezdeti csúcsát. A Symantec Security Response szakértői a Symantec DeepSight Threat Management System által történt megfigyelések alapján augusztus 11-ről 12-re a fertőzött rendszerek 30-40 százalékos csökkenését jelentették.

0

A második negyedévben nem változott a DRAM-gyártók erősorrendje

2003. augusztus 14. 11:55

A Gartner Dataquest közzétette a DRAM-piac második negyedéves helyzetéről szóló jelentését. A piackutató cég közölte, hogy a második negyedévben a globális DRAM-piac 3,72 milliárd dollárt tett ki, amely némi visszaesés az első negyedévhez képest, azonban magasabb mint a tavalyi második negyedévben elért 3,68 milliárd dollár.

0

A Symantec megőrizte vezető helyét a védelmi szoftverek piacán

2003. augusztus 13. 18:47

[Symantec] A Symantec nemrégiben jelentette be, hogy a Gartner Dataquest múlt hónapban nyilvánosságra hozott jelentése szerint a vállalat az új licencekből származó árbevétel alapján tavaly is piacvezető volt a biztonsági szoftvereket gyártó cégek között. A Worldwide 2002 Security Software Market and Vendor Shares című jelentés szerint a Symantec piaci részesedése a világ teljes védelmi iparában a 2001-es 15 százalékról 2002-re 19 százalékra nőtt.

0

A Microsoft ellen intéz támadást az új vírus

2003. augusztus 12. 11:33

Tegnap egy rendkívül gyorsan terjedő új féregre hívták fel a figyelmet a vírusirtó szoftvereket forgalmazó cégek. A Lovsan (vagy MSBlast, Blaster és Poza) néven ismert kórokozó a Microsoft Windows operációs rendszerek egy ismert, súlyos sebezhetőségét használja ki, és szisztematikus támadást indít a szoftvervállalat honlapja ellen. A vírus nem e-mailben, hanem közvetlen hálózati kapcsolaton keresztül terjed.

0

Új termékek a EMC-től

2003. augusztus 11. 09:06

[Hill and Knowlton] Kevesebb, mint hat hónappal azután, hogy megjelentette a Symmetrix DMX információtároló rendszereket, az EMC bemutatta a Symmetrix DMX rendszerek, szoftverek és a kapcsolódó technológiák következő szintjét. A Symmetrix DMX segítségével a vásárlók lépést tarthatnak az egyre bonyolultabb és egyre nagyobb kihívást jelentő felsőkategóriás terhelésekkel és hasznát vehetik a tárolóeszköz-beszerzési és műveleti költségek csökkentésére szolgáló új módszereknek. Minden most bejelentett termék szeptemberben lesz elérhető.

0

Internet-hozzáférési alternatíva lehet a magyar Heninet

2003. augusztus 7. 14:03

[HWSW - Magyar Hírlap] Egy alternatív internet-hozzáférési lehetőség módszertanán dolgozik a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME) és a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) -- adta hírül a Magyar Hírlap . A lap állításával ellentétben azonban nem internetszolgáltatásról, hanem egyelőre egy új módszertan kidolgozásáról van szó, melynek eredményeit később az országban bárki felhasználhatja kisközösségek -- vagy akár egész régiók -- internet-hozzáférési lehetőségének javítására.

0

Az SAP komplett CRM-megoldást dolgozott ki fogyasztásicikk-gyártók számára

2003. augusztus 7. 12:21

[Mmd] Az SAP AG új megoldáscsaládot mutatott be fogyasztásicikk-gyártók számára. Az új megoldást elsősorban azok a cégek használhatják ki, melyek speciális üzleti folyamataikat teljes körűen a mySAP Customer Relationship Management (mySAP CRM) legfrissebb változatával kezelik.

0

LinuxWorld: SurfControl e-mailszűrés Linuxon is

2003. augusztus 6. 15:26

[filter:max] A tartalomszűrő megoldásokat fejlesztő SurfControl szilárdan elkötelezte magát amellett, hogy a jövőben a Linux szervereket használó cégek, szervezetek számára is elérhető legyen az a teljes web-, e-mail-, azonnali üzenetküldő és P2P-szűrő megoldás, amely windowsos rendszereken már bizonyított. Ennek a stratégiának a keretében folyik a SurfControl E-mail Filter linuxos változatának fejlesztése, kiegészítve a már létező linuxos Web Filtert, jelentette be Kevin Blakeman, a cég amerikai részlegének elnöke az idei LinuxWorld kiállításon, San Franciscóban.

0

Clearswift tartalomszűrő megoldások a hazai piacon

2003. augusztus 5. 14:44

Disztribútori megállapodást kötött a tartalomszűrő szoftvereket fejlesztő Clearswift a 2F 2000 Kft.-vel, amely szerződés értelmében a 2F 2000 Kft. elsődlegesen Magyarországon, de Kelet-Európában is értékesítője és támogatója a Clearswift termékeinek.

0

95,6 millió dollár nyereséggel zárta negyedévét a Nintendo

2003. augusztus 5. 13:41

A Nintendo ma tette közzé júniusban véget ért első pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat a Game Boy Advance SP konzol kedvező eladási adatainak köszönhetően 83,8 milliárd jen forgalom mellett 11,5 milliárd jen (95,6 millió dollár) nettó nyereséget könyvelhetett el. A cég eredményeit nem lehet összevetni a tavalyi éves adatokkal, ugyanis ez az első eset hogy a Nintendo negyedéves pénzügyi adatokat közölt. A vállalat nem árulta el, hogy a mutatók megfeleltek-e az elvárásoknak.

0

A rendszergazdától érkezik a legújabb vírus

2003. augusztus 4. 08:52

A hétvégén újabb szapora e-mailféreg bukkant fel a világhálón. A Mimail néven ismert, feltehetően orosz eredetű kártevő rendszergazdától származó üzenetnek álcázza magát. Gyors terjedése miatt több vírusirtó szoftvereket forgalmazó cég is magasabb veszélyességi kategóriába sorolta a Windows operációs rendszereken futó vírust.

0

Az amerikai kormány a Windows sérülékenységére figyelmeztet

2003. augusztus 1. 17:56

Az amerikai szövetségi kormány figyelmeztetést adott ki, amely szerint nagyszabású támadás készül a Windows operációs rendszert futtató számítógépek ellen. A Nemzetbiztonsági Minisztérium erre vonatkozóan bizonyítékokkal is rendelkezik -- áll a közleményben.

0

IDC: a mobiltelefonok forgalma töretlenül növekszik

2003. augusztus 1. 09:20

[CNET] A tavalyi év megfelelő időszakához képest jelentősen nőtt a mobiltelefonok forgalma a második negyedévben, áll az IDC piackutató vállalat legújabb jelentésében. A növekedés nagyrészt annak köszönhető, hogy az újabb és újabb látványos funkciók megjelenése egyre több vásárlót ösztönöz régebbi készüléke lecserélésére.