Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. augusztus 7. 14:03

Internet-hozzáférési alternatíva lehet a magyar Heninet

[HWSW - Magyar Hírlap] Egy alternatív internet-hozzáférési lehetőség módszertanán dolgozik a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME) és a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) -- adta hírül a Magyar Hírlap . A lap állításával ellentétben azonban nem internetszolgáltatásról, hanem egyelőre egy új módszertan kidolgozásáról van szó, melynek eredményeit később az országban bárki felhasználhatja kisközösségek -- vagy akár egész régiók -- internet-hozzáférési lehetőségének javítására.

[HWSW - Magyar Hírlap] Egy alternatív internet-hozzáférési lehetőség módszertanán dolgozik a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME) és a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) -- adta hírül a Magyar Hírlap. A lap állításával ellentétben azonban nem internetszolgáltatásról, hanem egyelőre egy új módszertan kidolgozásáról van szó, melynek eredményeit később az országban bárki felhasználhatja kisközösségek -- vagy akár egész régiók -- internet-hozzáférési lehetőségének javítására.

Mint Novák Géza, a Heninet (Hálózati Elérés a Nonprofit Internetért) projekt vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: az LME-vel közösen az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatán nyert tízmillió forintból egy olyan műszaki, szervezési módszertan kidolgozásán munkálkodnak, melynek eredménye lehet később egy újfajta szemléletű internetszolgáltatási metódus meghonosodása.

A Heninet projekt lényege, hogy a fix sávszélességű internetkapcsolattal rendelkező vállalatok, közintézmények -- gyakorlatilag bárki -- a ki nem használt hálózati kapacitásukat felajánlhatják a decentralizált hálózattal rendelkező Heninetnek. Ez jelentheti azt is, hogy egy település vállalkozásainak felesleges hálózati kapacitását ugyanannak a településnek a lakói használják, így jutva akár szélessávú internet-hozzáféréshez is.

Novák kérdésünkre elmondta: a módszertan nem írja elő, de nem is zárja ki a költségtérítés lehetőségét. Így mindenki jól járhat, hiszen a bérelt vonalát ki nem használó vállalkozás a vonal költségeinek egy részéhez hozzájut a felhasználók révén, akik pedig ily módon sokkal olcsóbban juthatnak internetkapcsolathoz. A heninetes központ létrehozása gyakorlatilag egy 486-os személyi számítógéppel (szabad szoftverek segítségével) már megvalósítható, az egyes felhasználók pedig 4000 és 40 000 forintos egyszeri költséggel számolhatnak -- feltéve persze, hogy a kutatási módszertan alapján indít majd valaki szolgáltatást.

A projektvezető ennek kapcsán hangsúlyozta: a Heninet önmagában nem több, mint egy kutatás-fejlesztési projekt, tehát gyakorlati internetszolgáltatásról nincs szó. A legkésőbb 2004. február 28-ig megszülető részletes dokumentáció azonban tartalmazni fogja mindazokat az ismérveket, melyek alapján bárki -- akár egymástól függetlenül, az országban több helyen is -- elindíthat önszerveződő alapon egy ilyen internetszolgáltatást.

Az egyelőre Debrecenben, Nyíregyházán és Budapesten folyó kutatások során a műszaki és szervezési kérdéseken túl amolyan előzetes igényfelmérést is végeznek, s nem mellékesen a hatályos jogi szabályozást is tanulmányozzák: a később elkészülő dokumentum nem csak a Hírközlési Törvény előírásaival, de az internetszolgáltatók és a vállalati ügyfelek közti előfizetői szerződések egyes pontjaival is harmonizálni fog.

Novák Géza elmondta, hogy idén szeptembertől kezdik meg -- az egyelőre még mást tartalmazó -- www.heninet.hu címen a kutatás részeredményeinek publikálását, így a nagy nyilvánosság is nyomon követheti a módszertan kialakulását. Egyébként nem példa nélküli ötletről van szó -- a cseh CZFree is hasonló elven, azaz a felesleges hálózati kapacitások újraelosztásán alapulva működik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról