Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 4. 09:25

2012: minek is volt az éve?

A szakma és a média előszeretettel használja egy-egy trend kapcsán a "2012 a .... éve" szófordulatot - utólag visszatekintve persze gyakran derül ki, hogy az ilyen jóslatok alaptalanok voltak. Mi most azt szeretnénk megmutatni, minek az éve volt 2012 a HWSW olvasói szerint, melyik témákra és cikkekre voltak a legtöbben kíváncsiak.

2012 a Tisztaszoftver megújításának éve

2011 utolsó napjaiban került fel az iskolák számára a Microsoft termékek elérhetőségét biztosító Tisztaszoftver program weboldalára, hogy az érintett intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a bérelt szoftvereket. A kormányzati döntés ezzel gyakorlatilag 2 hónapos határidőt adott a felhasználóknak arra, hogy kidolgozzák és végrehajtsák az átállást, beleértve a PC-k és szerverek szoftvereinek cseréjét, az üzemeltetői személyzet átképzését, illetve a felhasználók (tanárok, diákok, adminisztratív dolgozók) oktatását is.

Az eredetileg megadott határidő előtt pár nappal aztán megszületett a megállapodás a Microsoft és a kormányzat között, amely megváltozott feltételekkel ugyan, de lehetővé teszi az oktatási intézmények számára a jogtiszta szoftverhasználatot. A megállapodás alapján a közoktatási intézmények továbbra is jogosultak a Windows operációs rendszerek és az Office programcsomagok használatára, illetve intézményenként egy Windows Server és a hozzá tartozó CAL licencek is részét képezik a csomagnak. Úgy tudjuk, az NFM tavaly csak egy évre kötelezte el magát a program mellett, vagyis idén újratárgyalják a feltételeket - a fejleményekről szóló cikkünk feltehetően ugyanúgy olvasott lesz mint a tavalyiak.

2012 a Windows 8 éve

A Microsoft új operációs rendszerének megjelenésére való felkészülés az egész évet átszőtte - nem csak a gyártónál, hanem a HWSW-nél is. A 2011-es PDC-n bemutatkozott a fejlesztői előzetes, ezt 2012-ben követte két nyilvános béta, az otthoni használatra is alkalmas Consumer Preview, majd később a már közel végleges Release Preview. Eközben folyamatosan érkeztek az információk a rendszer képességeiről, a fejlesztés menetéről, majd ahogy közeledett a megjelenés dátuma, nyilvánossá váltak az árak, illetve a frissítései lehetőségek is. A HWSW-n az egyik legnépszerűbb téma volt egész évben a Windows 8.

Valószínűleg ez 2013-ban sem lesz másképp - bár új képességekről aligha lesz már szó, a Windows 8 kereskedelmi sikerességét idén lehet igazán lemérni. A Windows kapcsán nem lehet nem megemlíteni, hogy az olvasóink körében az átlagnál jóval népszerűbb a Linux, adataink szerint a HWSW látogatóinak több  mint 5 százaléka használja a szabad operációs rendszert, ez jóval magasabb mint a hazai átlag, amely a Gemius Rankings szerint 1 százalék alatti. A Linux iránti érdeklődés a cikkek olvasottságában is tetten érhető, az Ubuntu 12.04-ről szóló írásunkat például majdnem annyian olvasták mint a Windows 8 tesztünket. Ennek ellenére 2012 sem volt a Linux desktop éve.

2012 a mobil távközlés éve

A távközlés mára ugyanúgy az alapinfrastruktúra részévé vált, ugyanúgy átszövi a hétköznapjainkat mint a vezetékes víz, az áram vagy a fűtés - nem csoda, hogy az esetleges djíváltozásokra mindenki kíváncsi, mert mindenkit érintenek. 2012-ben ezen a téren a legfontosabb változást talán a telefonadó nyári megjelenése hozta, amelyre reagálva az összes szolgáltató árat emelt az év második felében. Az év közben egy másik, távközlési díjakat érintő változás is terítékre került, ez pedig a "csekkdíj" volt, amelyet egy törvénymódosítás után a szolgáltatók eltöröltek. A sárga csekkes vagy személyes befizetésre az operátorok már nem vethetnek ki extra díjat, az ezzel kapcsolatos költség szakértők szerint azonban valahogy be fog épülni az árakba. A csekkdíjjal kapcsolatos fejleményekről a HWSW is beszámolt, az ezzel kapcsolatos anyagok a legolvasottabbak között voltak.

A Windows 8-hoz hasonlóan egész évben "sztori volt" a sikertelen frekvenciaaukció. A 2011-ben rohamos sebességgel levezényelt árverésen végül a Magyar Postából, a Magyar Villamos Művekből és az MFB-ből összeállt konzorcium nyerte el a jogot arra, hogy negyedik operátorként saját hálózatot indítson. Az eredeti tervek és a tenderkiírás szerint ennek 2012 végéig meg kellett volna történnie, valójában azonban megtippelni sem lehet egyelőre, mikor lesz negyedik magyar mobilszolgáltató. A frekvenciaaukcióval kapcsolatos jogi hercehurcáról a HWSW folyamatosan tájékoztatta olvasóit, akiket láthatóan érdekeltek is az erről szóló cikkek - összefoglalónk itt érhető el.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A távközlésre fordított kiadások mérséklésének egyik módja lehet egy "fapados" szolgáltatóra váltás, tavaly két ilyen is indult Magyarországon, először a Lidl áruházlánc jelentette be a Blue Mobile konstrukciót, nem sokkal később pedig elindult a Tesco Mobile is - mindkét szolgáltatás megjelenésével kapcsolatos anyagaink nagy érdeklődésre tartottak számot.

2012 az okostelefonok éve

Magyarországon, mint ahogy a világ többi részén is, egyre inkább a hétköznapok részévé válnak az okostelefonok, amelyek aránya a teljes installált bázison lassan az 50 százalékot közelíti, vagyis hamarosan minden második használatban levő mobiltelefon okostelefon lesz - a szolgáltatók lassan nem is árulnak mást, csak elvétve lehet a cégek kínálatában "feature phone-t" találni. Az árak csökkenésének köszönhetően ma már gyakorlatilag minden árszinten lehet érintőképernyős okostelefont találni, a kínálat nagyjából 15 ezer forinttól indul és bőven 200 ezer forint felett ér véget - a gyártók minden igényt lefednek.

A HWSW szerkesztősége rendszeresen kipróbálja a felhozatal legérdekesebb, valamilyen szempontból kiemelkedő termékekeit, köztük persze okostelefonokat is, hogy a használat során szerzett tapasztalatainkkal segítsük olvasóinkat a választásban. A legkeresettebbek 2012-ben az androidos csúcsmodellekről szóló cikkeink voltak, a HTC One X, a Sony Xperia S, a Samsung Galaxy S III vonzotta a legtöbb kattintást. Emellett kiemelkedően sokan voltak kíváncsiak a Nokia új zászlóshajójára, a Lumia 920-ra, illetve az iPhone 5-tel szerzett tapasztalatainkra is. Sokan kattintottak az Android 4 újdonságait bemutató anyagunkra is.

2012 sem a biztonság éve

2011 az internetes biztonság egyik legsötétebb éve lett (Stuxnettel, Sony-töréssel, Anoymous-ámokfutással), de a 2012-es sem lett számottevően jobb. Ez a HWSW cikkeiből is szépen kitűnik, az egyetlen emaillel eltéríthető lakossági routerek mellett a Samsung okostelefonok sem voltak biztonságban, de az Apple és az Amazon telefonos ügyfélszolgálata is könnyedén hackelhető volt. . A magyar szakemberek is aktívak voltak, a potenciálisan pusztító böngészős kártevők mellett a CrySyS csapata is talált új kiberháborús fegyvert. A Microsoft új operációs rendszere ezen a területen is "alkotott": a Windows 8 "modern" alkalmazásai és a rendszerbe épített Flash is okozott biztonsági problémákat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról