Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 4. 09:25

2012: minek is volt az éve?

A szakma és a média előszeretettel használja egy-egy trend kapcsán a "2012 a .... éve" szófordulatot - utólag visszatekintve persze gyakran derül ki, hogy az ilyen jóslatok alaptalanok voltak. Mi most azt szeretnénk megmutatni, minek az éve volt 2012 a HWSW olvasói szerint, melyik témákra és cikkekre voltak a legtöbben kíváncsiak.

2012 a Tisztaszoftver megújításának éve

2011 utolsó napjaiban került fel az iskolák számára a Microsoft termékek elérhetőségét biztosító Tisztaszoftver program weboldalára, hogy az érintett intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a bérelt szoftvereket. A kormányzati döntés ezzel gyakorlatilag 2 hónapos határidőt adott a felhasználóknak arra, hogy kidolgozzák és végrehajtsák az átállást, beleértve a PC-k és szerverek szoftvereinek cseréjét, az üzemeltetői személyzet átképzését, illetve a felhasználók (tanárok, diákok, adminisztratív dolgozók) oktatását is.

Az eredetileg megadott határidő előtt pár nappal aztán megszületett a megállapodás a Microsoft és a kormányzat között, amely megváltozott feltételekkel ugyan, de lehetővé teszi az oktatási intézmények számára a jogtiszta szoftverhasználatot. A megállapodás alapján a közoktatási intézmények továbbra is jogosultak a Windows operációs rendszerek és az Office programcsomagok használatára, illetve intézményenként egy Windows Server és a hozzá tartozó CAL licencek is részét képezik a csomagnak. Úgy tudjuk, az NFM tavaly csak egy évre kötelezte el magát a program mellett, vagyis idén újratárgyalják a feltételeket - a fejleményekről szóló cikkünk feltehetően ugyanúgy olvasott lesz mint a tavalyiak.

2012 a Windows 8 éve

A Microsoft új operációs rendszerének megjelenésére való felkészülés az egész évet átszőtte - nem csak a gyártónál, hanem a HWSW-nél is. A 2011-es PDC-n bemutatkozott a fejlesztői előzetes, ezt 2012-ben követte két nyilvános béta, az otthoni használatra is alkalmas Consumer Preview, majd később a már közel végleges Release Preview. Eközben folyamatosan érkeztek az információk a rendszer képességeiről, a fejlesztés menetéről, majd ahogy közeledett a megjelenés dátuma, nyilvánossá váltak az árak, illetve a frissítései lehetőségek is. A HWSW-n az egyik legnépszerűbb téma volt egész évben a Windows 8.

Valószínűleg ez 2013-ban sem lesz másképp - bár új képességekről aligha lesz már szó, a Windows 8 kereskedelmi sikerességét idén lehet igazán lemérni. A Windows kapcsán nem lehet nem megemlíteni, hogy az olvasóink körében az átlagnál jóval népszerűbb a Linux, adataink szerint a HWSW látogatóinak több  mint 5 százaléka használja a szabad operációs rendszert, ez jóval magasabb mint a hazai átlag, amely a Gemius Rankings szerint 1 százalék alatti. A Linux iránti érdeklődés a cikkek olvasottságában is tetten érhető, az Ubuntu 12.04-ről szóló írásunkat például majdnem annyian olvasták mint a Windows 8 tesztünket. Ennek ellenére 2012 sem volt a Linux desktop éve.

2012 a mobil távközlés éve

A távközlés mára ugyanúgy az alapinfrastruktúra részévé vált, ugyanúgy átszövi a hétköznapjainkat mint a vezetékes víz, az áram vagy a fűtés - nem csoda, hogy az esetleges djíváltozásokra mindenki kíváncsi, mert mindenkit érintenek. 2012-ben ezen a téren a legfontosabb változást talán a telefonadó nyári megjelenése hozta, amelyre reagálva az összes szolgáltató árat emelt az év második felében. Az év közben egy másik, távközlési díjakat érintő változás is terítékre került, ez pedig a "csekkdíj" volt, amelyet egy törvénymódosítás után a szolgáltatók eltöröltek. A sárga csekkes vagy személyes befizetésre az operátorok már nem vethetnek ki extra díjat, az ezzel kapcsolatos költség szakértők szerint azonban valahogy be fog épülni az árakba. A csekkdíjjal kapcsolatos fejleményekről a HWSW is beszámolt, az ezzel kapcsolatos anyagok a legolvasottabbak között voltak.

A Windows 8-hoz hasonlóan egész évben "sztori volt" a sikertelen frekvenciaaukció. A 2011-ben rohamos sebességgel levezényelt árverésen végül a Magyar Postából, a Magyar Villamos Művekből és az MFB-ből összeállt konzorcium nyerte el a jogot arra, hogy negyedik operátorként saját hálózatot indítson. Az eredeti tervek és a tenderkiírás szerint ennek 2012 végéig meg kellett volna történnie, valójában azonban megtippelni sem lehet egyelőre, mikor lesz negyedik magyar mobilszolgáltató. A frekvenciaaukcióval kapcsolatos jogi hercehurcáról a HWSW folyamatosan tájékoztatta olvasóit, akiket láthatóan érdekeltek is az erről szóló cikkek - összefoglalónk itt érhető el.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A távközlésre fordított kiadások mérséklésének egyik módja lehet egy "fapados" szolgáltatóra váltás, tavaly két ilyen is indult Magyarországon, először a Lidl áruházlánc jelentette be a Blue Mobile konstrukciót, nem sokkal később pedig elindult a Tesco Mobile is - mindkét szolgáltatás megjelenésével kapcsolatos anyagaink nagy érdeklődésre tartottak számot.

2012 az okostelefonok éve

Magyarországon, mint ahogy a világ többi részén is, egyre inkább a hétköznapok részévé válnak az okostelefonok, amelyek aránya a teljes installált bázison lassan az 50 százalékot közelíti, vagyis hamarosan minden második használatban levő mobiltelefon okostelefon lesz - a szolgáltatók lassan nem is árulnak mást, csak elvétve lehet a cégek kínálatában "feature phone-t" találni. Az árak csökkenésének köszönhetően ma már gyakorlatilag minden árszinten lehet érintőképernyős okostelefont találni, a kínálat nagyjából 15 ezer forinttól indul és bőven 200 ezer forint felett ér véget - a gyártók minden igényt lefednek.

A HWSW szerkesztősége rendszeresen kipróbálja a felhozatal legérdekesebb, valamilyen szempontból kiemelkedő termékekeit, köztük persze okostelefonokat is, hogy a használat során szerzett tapasztalatainkkal segítsük olvasóinkat a választásban. A legkeresettebbek 2012-ben az androidos csúcsmodellekről szóló cikkeink voltak, a HTC One X, a Sony Xperia S, a Samsung Galaxy S III vonzotta a legtöbb kattintást. Emellett kiemelkedően sokan voltak kíváncsiak a Nokia új zászlóshajójára, a Lumia 920-ra, illetve az iPhone 5-tel szerzett tapasztalatainkra is. Sokan kattintottak az Android 4 újdonságait bemutató anyagunkra is.

2012 sem a biztonság éve

2011 az internetes biztonság egyik legsötétebb éve lett (Stuxnettel, Sony-töréssel, Anoymous-ámokfutással), de a 2012-es sem lett számottevően jobb. Ez a HWSW cikkeiből is szépen kitűnik, az egyetlen emaillel eltéríthető lakossági routerek mellett a Samsung okostelefonok sem voltak biztonságban, de az Apple és az Amazon telefonos ügyfélszolgálata is könnyedén hackelhető volt. . A magyar szakemberek is aktívak voltak, a potenciálisan pusztító böngészős kártevők mellett a CrySyS csapata is talált új kiberháborús fegyvert. A Microsoft új operációs rendszere ezen a területen is "alkotott": a Windows 8 "modern" alkalmazásai és a rendszerbe épített Flash is okozott biztonsági problémákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról