:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 2. 12:05

Kipróbáltuk: iPhone 5 - Olcsóbb nem lett

Az iPhone 5 ambivalens érzelmeket váltott ki még a leghűségesebb Apple-rajongókból is. Még a szinte vallásos blogokon is erős kritikát fogalmaztak meg a szerzők, a közösségi csatornákból pedig kánonban folyt az androidosoktól és a csalódott iPhone-felhasználóktól jövő szidalmazás.

A valóság viszont az, hogy a hangos kisebbség elvárásai helyett az Apple az elfogadó és kevésbé extravagáns többségre célzott. A készüléket valóban a fényes ígéretekkel próbálja eladni a cég, de a valóságban nem ezek, hanem sokkal alapvetőbb dolgok teszik majd elégedetté azokat, akik ismét vagy most újonnan az iOS-t választják.

Előre leszögezzük, hogy az iPhone 5, illetve az iOS 6 egy kiváló termék, mobil és operációs rendszer, mely kisebb hibái ellenére valamivel többet nyújt, mint az előző verzió, de forradalmi áttörés valóban nincs benne. A rendszer zártsága - különösen a jóval nyitottabb Androidhoz képest - továbbra is markánsan jelen van, a felhasználói interfész pedig gyakorlatilag nem változott. Ami abból a szempontból jó, hogy egy átlagos okostelefon-használó számára biztosan nem okoz gondot a lehetőségek felfedezése vagy használata.

Mi kerül 700 dollárba?

A telefon vizsgálatakor a következő kérdésekre igyekeztem választ keresni: az új iPhone hardveres kialakítása miben tér el az előző generációtól, az idei prémium készülékkínálatban hol foglal helyet. Ezen felül pedig nyilván az iOS 6 új, sokat hangoztatott és az egyéb fontosabb képességeit térképeztem fel, végül pedig feltettük a kérdést: ad-e többet vagy mást az iOS 2012-ben, mint a versenytársak, megéri-e érte majd 200 dollárral többet fizetni, mint amennyibe a többi csúcskészülék kerül.

Az iPhone 5 felépítése senkinek nem fog meglepetést okozni. A megnyújtott kijelző és váz körülbelül három kézbefogás után természetessé válik és utána már a korábbi arány tűnik groteszknek. A csúfolódások teljes egészében alaptalanok voltak, a mobil jól fekszik a kézbe és még kisebb tenyérben is kezelhető marad. Jobbkezeseknek a kijelző bal felső sarka eshet ki a kényelmesen elérhető területből, de oda ritkán kerülnek gyakran használt funkciók, leszámítva a "vissza" gombot.

Az alumínium egyik tulajdonsága, hogy karcolódik használat közben

A hátlap csiszolt alumínium borítása jó fogást ad, a mobil nem csúszik ki a kézből, de nem is izzad bele a tenyerünk, mint egy fényes műanyagba. Az alsó él talán a legérdekesebb része a mobilnak, a hangszórók, a Lightning csatlakozó és a jack csatlakozó is itt kapott helyet. A készüléket körbefogó ezüst csík is alumínium és immár nem acél, aminek az eredménye, hogy a mobil sokkal könnyebb lett, cserébe nagyon könnyen karcolódik. Nem kellett messze menni, a SIM-tálcát kinyitó pöcköt óvatosan húzgálva is meg lehetett sérteni a tesztkészüléket, ami a hátlapra és az oldalára is vonatkozik. A kijelző viszont strapabíró, ellenáll az alapvető használat alatt jelentkező behatásoknak.

A 4 hüvelyk képátlójú IPS LCD kijelző a 326 ppi képpontsűrűséggel azonos élményt ad, mint az iPhone 4S, a 4 ppi csökkenés természetesen észrevehetetlen. Fényerőben, részletgazdagságban, színekben és minden egyéb tényezőben ugyanolyan, mint a szintén IPS LCD HTC One X kijelző. Azonos videók, weboldalak nézegetése közben sem látszott semmilyen különbség a méretet leszámítva. Ennél eggyel teszi feljebb a lécet a Nokia Lumia 920, ami már 350 ppi képpontsűrűséget kínál, a 10 százalékos differencia már szabad szemmel is értelmezhető lehet.

Óvatos kezekben két napot is kibírna

A kijelző mellett a másik neuralgikus pont az üzemidő. A pár napos teszt alatt igyekeztem a legtöbb töltési ciklust lefutni, és 4-5 teljes töltés és merítés után a tapasztalat az, hogy az iPhone 5 legnagyobb erőssége az alvó állapot. A háttérben futó folyamatok korlátozásával az iOS olyan kevés elektromossággal beéri, amikor éppen nem használjuk a mobilt, hogy könnyedén kifér akár több nap használat is, ha nem állandóan a mobilt nyomkodjuk. Az összes értesítést, szenzort és minden egyebet bekapcsolva használtam a mobilt, hogy a lehető legrosszabb értékeket kapjam, de még így is bőven teljesült a 24 órás készenlét, amiből 5-6 órányi volt az aktív használat egy százalékos töltöttségig merítve.

Az aktív használat tesztjéhez vegyesen Wi-Fi-s és HSDPA-s adatkapcsolatot, nagyon sok böngészést, Instagramot, Foursquare-t, Facebookot, illetve egy egyszerűbb és egy némileg komplexebb, de nem 3D-s grafikus játékot (Tiny Towers és Towers and Trolls) használtam. A ciklusok között viszonylag kicsi különbség adódott a legjobb esetben 6 óra 14 perc, a legrosszabb esetben pedig 5 óra 40 perc volt a vegyes használat eredménye. Így a hirdetett 10 órás LTE böngészés csak álom, vagy esetleg akkor teljesíthető, ha lehúzott fényerővel egyszerű weboldalakat olvasgatunk a torony mellett ülve. Az viszont kiderült, hogy az iOS6 az Android 4-hez képest jelentősen jobban kezeli a háttérben futó alkalmazásokat és látszólag nem fordulhat elő, hogy valami a háttérben titokban szipkázza az akkumulátort.

Gyorsabb net, lassabb merülés

Érdekes módon a merülés úgy is sokkal lassabb, mint a Galaxy S III vagy a One X esetében, hogy a GPS folyamatosan melegen van tartva és a tracklog szoftverek tanúsága szerint a háttérben beálló GPS egy azt használó szoftver esetében azonnal jó magasságadatokat is ad, amennyiben nem szűk utcákban vagy sűrű erdőben vagyunk. Sőt, valahogy még az sem számít, hogy a bejövő értesítések miatt a kijelző körülbelül percenként felvillan pár másodpercre. A magyar T-Mobile hálózatán ugyan LTE-t nem volt alkalmunk tesztelni, viszont a belvárosban minden gond nélkül lehetett mérni 14/2 Mbps le- és feltöltési sebességet a 3G-s hálózaton is. A folyamatos letöltés természetesen jelentősen csökkentheti az üzemidőt, de figyelembe véve, hogy a 14 Mbps sebességgel egy óra alatt közel 6,5 GB adat tölthető le, nem gondoljuk, hogy bárki túl gyakran hajtaná a mobilját ezzel.

A jó üzemidőre és a brutális teljesítményre leginkább a teljesen saját fejlesztésű Apple A6 garancia. A különböző platformok böngészési teljesítményének összehasonlításban úgy tűnt, hogy egy Chrome-os One X és az iPhone 5 Safarival közel azonos böngészési sebességet mutat, a One X a komplexebb oldalak esetében valamivel hamarabb tölt be. A kezelőfelület, a gyári, illetve professzionális alkalmazások esetében viszont a korábbihoz képest is simábbak az átmenetek, gyorsak a váltások. A panorámafotózás valós idejű összerakásához is bizonyára kell némi nyers erő, ez bőven megvan a mobilban. Összességében az iPhone 5 felhasználói felületén minden azonnal és szépen történik, a felhasználói élmény látszólag kompromisszummentes, hiszen a kompromisszumok a látható réteg alatt bujkálnak, de ez a felhasználót már nem érdekli.

Rossz térkép, jó navigáció

A hardveres részleteken túl az iPhone 5, vagyis így az iOS 6 nem tartogat túl sok újdonságot. A sokat citált Apple Maps adatbázisa tényleg botrányos, Európában pedig valószínűleg még az amerikainál is rosszabb a helyzet. Ezt az Androidhoz szokott felhasználó ott éri tetten, hogy beír bármit a keresőbe és a “nincs találat” választ kapja vissza, például akkor, ha Békásmegyerre vagy a Pastrami étteremre keres rá. Így két út áll előttünk: vagy be kell írni a pontos címet, vagy kézzel oda kell "gurítani" a térképet, letenni egy “gombostűt” és ezt beállítani célnak. Innentől kezdve viszont már jól követhető utasításokkal, magyar nyelvű hangokkal, jól látható táblákkal, manőverjelzőkkel utazhatunk. Az Apple térképe jelen állapotában inkább hasonlít egy festményre, de az utcák egymáshoz való viszonyát igen nehéz kibogozni belőle. Szerencsére navigáláskor ritkán nézünk oda és többször hallgatunk a hangra.

A másik említésre méltó újítás, hogy a Twitter után a Facebook is teljes integrációt élvez. Az Androidos megoldásokhoz képest ez annyit jelent, hogy nem kell minden app-ban belépkedni egy belső webes felületen, hanem egyszer hozzáadtuk a Facebook fiókot az iOS-hez, akkor azon keresztül az alkalmazások is elérhetik. Sőt, a Facebook appból közvetlenül nyithatjuk az adott appot, például a Spotify-t, Endomondo-t, Runkeepert, Instagramot. Természetesen ugyanúgy lehetőség van a kontaktok, naptárbejegyzések és események szinkronizálására is, mint Androidon, ebben nincs különbség. Abban viszont van, hogy a GMail fiók beállításával immár nem szinkronizálódnak a névjegyek, ehhez egy külön fiókot kell beállítani (egyéb > CardDAV). Innentől kezdve a Google-kontaktok is elérhetőek, de visszafelé nem működik, az újonnan létrehozott kontaktok mindenképp az iCloudba kerülnek.

Szándékosan a szoftveres rész taglalásához került a kamera újítása, ugyanis képminőségben vagy bármilyen fényképészeti dologban nem történt említésre méltó újítás. A panorámakép funkciót emelte ki a marketing, ami valóban pofás szélesvásznú képeket tud adni. Egyetlen korlátja van mindössze, rosszul tűri a mozgást a képeken, ahogy a mellékelt példa is mutatja - ez azonban nem az Apple megoldásának a sajátossága.

200 csiszolás, nem változtat nagyot az Apple

Az új operációs rendszer újításai kapcsán többnyire az az érzése támadhat a felhasználónak, hogy semmi nem változott, kivéve, hogy eltűnt a YouTube és a Google Maps. A hatéves környezet továbbra is tartja eredeti formátumát, valószínűleg a Windows startmenüs-ablakos szerkezetéhez hasonlóan az iOS is legalább 10 évre tervezett koncepció. Az ikonokat még mindig nem lehet szabadon áthelyezni, widgetek továbbra sincsenek, van viszont egy egységes, kiszámítható platform, ahol a konkurenciával összehasonlítva jóval kevésbé nyitott az új megoldásokra. Az új iOS esetén választhatunk teljesen szabadon a cloud szolgáltatók közül sem, aki extrém Google felhasználó, annak nem érdemes erőltetni az Apple-t. Aki viszont nem elkötelezett egyik cloud-univerzum mellett, annak könnyű dolga lehet.

A költségeket illetően maga a készülék 50-70 ezer forinttal drágább, mint egy androidos csúcsmodell, illetve a kiegészítőknél is lehet számítani mindig plusz pár ezer forintnyi kiadásra. Egy iPhone-hoz használható kihangosító biztosan drágább, mint egy univerzális darab, de szinte mindenből dedikált modell kell, ami azt jelenti, hogy családi szinten érdemes megvitatni, hogy milyen okostelefon platformot választunk. Sőt, szoftverek szintjén is jellemző, hogy az iOS-használat nehezebben úszható meg fizetés nélkül, mint az Androidé.

Ki vegye meg?

Régi iPhone-osoknak is komoly pluszberuházást jelent az új modell, hiszen az új csatlakozó és a nagyobb méret miatt mehet a kukába minden kiegészítő, hacsak nincs hozzá kéznél átalakító. Például autót nyilván nem tud cserélni a legtöbb ember, arról pedig egyelőre nem hallottunk, hogy egy csere kitet kínálna bármelyik gyártó az új foglalat beépítéséhez. A leginkább csábító most azok számára tud lenni az iPhone 5, akik nem technológiai érdeklődésűek, csak annyira akarnak érteni az okostelefonokhoz, mint általában például egy autóhoz, vagy mikrohullámú sütőhöz, de már érzik az ellenállhatatlan nyomást az okostelefon használatra. Emellett azok számára is megfontolandó lehet a beszerzése, akik beleuntak az egyébként drágább androidos készülékek némelyikénél előforduló folyamatos hibákba, a frissítések elmaradásába, illetve a szabadságból fakadó veszélyekbe, hátrányokba. A tesztjeink szerint szinte minden fontos adatbázisból lehet migrálni az Apple-höz továbbra is, annak ellenére, hogy némileg változott a fiókkezelés, de azzal számolni kell, hogy ez egy egyirányú út, kifelé nem olyan egyszerű költözni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Összességében az iOS6, illetve az iPhone 5 valóban egy jól sikerült frissítésként vonul majd be a történelembe. Nem alkotott újat, nem forgatta meg a kereket, viszont továbbra is egy stabil, kiszámítható és simán működő rendszer. Ennek persze megvan az ára, és látszik, hogy már az operátorok sem hajlandóak mindenáron finanszírozni ezt, legalábbis nem nálunk Magyarországon.

Az iPhone 5 egy drága és megbízható igásló, az átlagos okostelefonhasználó réteg megbízható társa. Aki többet szeretne kapni, az mehet a Lumia vagy a csúcs androidok irányába, aki pedig megelégszik az alsó lépcsővel, az választ egy akciós 50 ezres androidot két év hűséggel 15 ezerért hazavihető konstrukcióban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.