Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 3. 09:45

Váratlanul vége a Tisztaszoftver programnak

Alig fél évvel azután, hogy a kormány három évre meghosszabbította a Microsofttal kötött megállapodását és a Tisztaszoftver programot, az év végén a leállítása mellett döntött.

Nincs többé Tisztaszoftver

A Tisztaszoftver program weboldalán december vége óta a következő üzenet olvasható: "A Minisztérium a versenysemlegesség szem előtt tartásával, a piaci verseny elősegítése érdekében meg kívánja szüntetni az egy piaci cég által fejlesztett szoftverek bérlésének támogatását. Az NFM szakmai álláspontja szerint a köz- és felsőoktatási intézmények igényeit néhány speciális esettől eltekintve - képesek kielégíteni az ingyenesen használható nyílt forráskódú szoftverek is. Ezért a jövő évi költségvetés költség alapú tervezése során a Tisztaszoftver program költségei nem lettek betervezve, így az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket."

Ez a gyakorlatban annyit tesz, a Microsoft szoftvereket a Tisztaszoftver program keretében használó oktatási intézményeknek 2 hónapja van arra, hogy megszabaduljanak a redmondi cég termékeitől és átálljanak nyílt és szabad szoftverekre, ellenkező esetben a szoftverek nem lesznek jogtiszták. A migráció azonban nem csak a PC-k és szerverek szoftvereinek cseréjét jelenti, hanem az üzemeltetői személyzet átképzését, illetve a felhasználók (tanárok, diákok, adminisztratív dolgozók) oktatását is. A másik lehetőség, hogy a termékek licencköltségét a határidő lejárta után saját forrásból teremtik elő az intézmények és egyenként szerzik be azokat, így viszont feltehetően sokkal drágábban tudnak a szoftverekhez hozzájutni mintha a kormányzat ernyője alatt nagy mennyiségben vásárolnának.

A Computerworld cikke szerint a Tisztaszoftver program váratlan leállítása és a nyílt forrású szoftverekre való átállás az érettségi vizsga kapcsán is problémákat okozhat - az iskoláknak ugyanis 2 évvel az érettségi előtt értesíteniük kell a diákokat arról, hogy milyen szoftveren vizsgázhatnak, illetve az érettségi előtt 1 tanévvel arról, hogy a szoftver mely verzióján lehet érettségi érettségi vizsgát tenni. Az idén érettségiző diákokat tehát már 2010 szeptemberében értesíteni kellett (volna) arról, hogy 2012-ben már nem vizsgázhatnak Microsoft szoftvereken. ha ez nem történt meg, a diákokat jogsérelem éri, írja a Computerworld.

Még tárgyalnak

A Tisztaszoftver program elődje, a Campus még 2001-ben indult azzal a céllal, hogy a diákok jogtisztán használhassanak Microsoft termékeket. A Tisztaszoftver pedig 2004-ben jött létre azért,  hogy a több mint 5 ezer hazai oktatási intézmény kedvezményes áron legalizálhassa szoftvereit - egy akkori felmérés szerint a szervezeteknél levő PC-k 90 százalékán és szerverek felén futott Microsoft operáció rendszer, ezeknek azonban csak kevesebb mint negyede volt legális. A konstrukció valójában előfizetéses szoftverbérlet, a licencek nem kerülnek a felhasználók birtokába, a szoftverek csak addig jogtiszták, amíg az előfizetés él. A Tisztaszoftver programot 2005-ben, majd 2008-ban is három évre meghosszabbították.

A Microsoft tájékoztatása szerint "a konstrukció folytatásáról tárgyalásokat kezdeményezünk a megfelelő szereplőkkel. Jelen szerződés értelmében erre legalább 3 hónap áll rendelkezésre, bízunk benne, hogy ez idő alatt sikerül megnyugtatóan rendezni a Tisztaszoftver Program sorsát. Ezzel párhuzamosan pedig kidolgozzuk azokat a megoldási lehetőségeket is, amelyek az egyedi intézmények számára jelenthetnek kedvező árú beszerzési alternatívát."

Helyzetbe kerülnek a nyílt és szabad szoftverek

A kormány tavaly júniusban már jelét adta annak, hogy a Microsoft termékei mellett szívesen látna nyílt és szabad szoftvereket az oktatási szférában. Az akkor megkötött megállapodás szerint az intézmények által elérhető szoftverek köréből kikerültek a Microsoft szervertermékei (a Windows Server kivételével), a hallgatók pedig többé nem jogosultak otthon is használni a vállalat szoftvereit. Az NFM akkori tájékoztatása szerint a program 1,5 milliárd forintos költségét így mintegy 400 millió forinttal lehetett csökkenteni - a Microsoft weboldalán olvasható állásfoglalás szerint egy közoktatási PC-nek az éves szoftverlicence így egy Big Mac menü árával összemérhető.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Tisztaszoftver programba egyúttal bekerült az ULX-féle OpenEDU csomag, ami kizárólag nyílt és szabad szoftvereket tartalmaz, valamint a Novell-féle HuEdu, amely több zárt, tulajdonosi terméket is (pl. Novell Identity Manager, ZENworks Configuration Manager) magában foglal a SUSE Linux és a LibreOffice mellett. Az NFM célja láthatóan az volt, hogy az oktatásban "helyzetbe hozza" a nyílt forrású szoftvereket: a HuEDU és az OpenEDU programok révén az alap-, közép-, és felsőoktatási intézmények ingyenesen juthatnak több nyílt forrású asztali és szerverszoftverhez, illetve kapcsolódó szolgáltatáshoz.

A Tisztaszoftver programot a hivatalos indoklás szerint a gyártósemlegesség jegyében szüntetik meg, az NFM rövid közleménye azonban csak a Microsoftot nevesíti - hogy az OpenEDU üzemeltetésének, illetve a HuEDU-ban található zárt, tulajdonosi szoftverek beszerzésének és használatának költségeit továbbra is támogatja-e a minisztérium, azt nem tudni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról