:

Szerző: Koi Tamás

2012. január 31. 10:43

Eldőlt: lesz negyedik magyar mobilszolgáltató

Immár hivatalos, hogy megjelenhet egy negyedik mobilszolgáltató Magyarországon, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frekvenciaárverésén komplett frekvenciacsomaghoz jutott a Magyar Posta, Magyar Villlamosművek és a Magyar Fejlesztési Bank konzorciuma.

Az állami mobilszolgáltató lesz a negyedik

Elindulhat a negyedik mobilszolgáltató Magyarországon, miután sikerrel zárult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság EGSM frekvenciaaukciója, mely 1999. óta először lehetővé tette a bővítést a honi mobilpiacon. Az árverésen nem született meglepetés, az első fordulóban egyedüli licitálóként maradt Magyar Posta, Magyar Villamosművek és Magyar Fejlesztési Bank konzorcium összesen 35 MHz-nyi komplett frekvenciacsomaghoz jutott - nettó tízmilliárd forintért.

Az állami cégekből álló konzorcium összesen 5 MHz-nyi frekvenciához jutott hozzá a tavaly felszabadított, összesen 10,8 MHz-nyi duplex frekvenciát tartalmazó 900 MHz-es EGSM sávból, a konzorcium ezen felül az 1800 MHz-es "D" blokkban és a 2100 MHz-es "E" blokkban további 15-15 MHz-nyi frekvenciához jutott. Ezzel az újonnan létrejövő szolgáltató hasonló frekvenciakészletből gazdálkodhat, mint a már piacon lévő három versenytárs, így teljes körű hangszolgáltatást mellett mobiladat-szolgáltatást is tud nyújtani, akár LTE-technológiával.

Kollár Péter, az NMHH szabályozási főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, a licitösszegek jelentős aránytalansága indokolt és elfogadott, mint mondta, nem lehet egy új piaci belépőtől olyan összeget kérni a frekvenciáért, mint a már piacon lévő szolgáltatóktól. A befizetett összegek aránytalansága valóban jelentős, hiszen míg az állami konzorcium tízmilliárd forintért jutott összesen 35 MHz-nyi frekvenciáért, addig a legnagyobb licitösszeget benyújtott Vodafone 2 MHz-hez jutott hozzá nettó 15,666 milliárd forintért, a Magyar Telekom szintén 10,923 milliárd forintért kapott szintén 2 MHz-nyi frekvenciát, a Telenor pedig 7 milliárd 285 ezer forintot licitált 1,8 MHz-nyi frekvenciáért.

Kötelező roaming

Az új szolgáltató indulásához a három már piacon lévő szolgáltatóknak nemzeti roamingmegállapodást kell kötnie a negyedik operátorral, így - akárcsak a Vodafone piacra lépésekor - az ügyfelek a kezdetekkor a Magyar Telekom, Telenor és Vodafone hálózatát fogják használni a telefonáláshoz és mobiladat-forgalmazáshoz. Kollár a HWSW kérdésére elmondta, a hatóság a roamingszerződések megkötésébe csak abban az esetben avatkozik be, ha a felek másképpen nem tudnak megállapodásra jutni egymással.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új szolgáltató az árverést lezáró határozat mai keltezésétől számítva legkésőbb egy éven belül kell elindulnia, először Budapesten, valamint a fő forgalmi útvonalak mentén, majd fokozatosan a vidéki nagyvárosokban. A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy bár a konzorcium 2015-ig nem értékesítheti a licencelt frekvenciát, a közösen létrehozott cégben lévő üzletrészét egy tag bármikor eladhatja. Vagyis akár a magántőke is megjelenhet a negyedik mobilszolgáltatóban, akárcsak a Vodafone esetében, ahol a konzorciumban szintén jelen volt a Magyar Posta, valamint az Antenna Hungária (akkor még állami cégként).

Jól jön a Vodafone-nak

A frekvenciaaukció lezárása ebben a formában a legnagyobb licitet beadó Vodafone számára tűnik a legkedvezőbbnek. A brit tulajdonú operátor így összesen 10 MHz-nyi egybefüggő blokkal gazdálkodhat a 900 MHz-es sávban, ráadásul mivel a Vodafone-nak van a legkevesebb ügyfele a három szolgáltató közül, ezért az eddig hangszolgáltatásra használt frekvenciamennyiségből is szabadabban gazdálkodhatnak, illetve csoportosíthatnak át 3G-s adatszolgáltatásra.

A szolgáltató az aukciót követő szűk szavú nyilatkozatában utalt is erre: "A tender végeredménye is hozzájárul a finisben lévő 2G és 3G hálózatának megújításához, valamint a Vodafone Magyarország a mobil-szélessávot olyan településekre is ki tudja terjeszteni, ahol jelenleg semmiféle szélessávú internet nincs, ezáltal hozzájárulva Magyarország digitális fejlődéséhez."

Az árverést lezáró határozatot a Magyar Telekom a tényekre szorítkozva kommentálta, elsősorban a cég részvényesei felé, a Telenor Magyarország egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt az eredmény megszületése kapcsán.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.