Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 1. 09:39

Letölthető a Windows 8 utolsó előzetese

Új alkalmazásokkal érkezett a Windows 8 legújabb, Release Preview státuszú fejlesztői kiadása. A rendszer júliusra elkészül, októberre pedig a boltok polcain lehet.

Nyilvánosan elérhetővé vált a Windows 8 fejlesztésének legújabb mérföldköve, a Release Preview. A régebbi nevezéktanban a Microsoft ezt a fázist Release Candidate-nek, kiadásra jelölt verziónak nevezte, az operációs rendszer elkészültségének foka is ennek felel meg. Ezzel egyidőben megjelent a Windows Server 2012 RC és a Visual Studio 11 (végleges nevén Visual Studio 2012) RC is.

Gyakorlatilag végleges

A Windows 8 Release Preview sok tekintetben már az operációs rendszer végleges kódját tartalmazza, egyes pontokon azonban még lehetnek változások a kódbázis várhatóan nyár végén esedékes lezárásáig. Az egyik ilyen elem a felhasználói felület, a Release Preview-ban még alapértelmezett az Aero téma alaposan átdolgozott, köztes verziója, ez az operációs végleges formájából kikerül majd és helyét egy még letisztultabb, egyszerűbb felület veszi át. A felülettel kapcsolatos változás, hogy az eddigieknél sokkal több színsémát lehet használni a Metro kezdőképernyőn, a lehetséges kombinációk száma több mint két tucat.

A ZDnet és a WinSuperSite belsős információkra hivatkozva azt állítja, hogy az új verzióból már teljesen hiányzik az az örökölt kód, ami lehetővé tette a hagyományos Start menü visszahozását különböző alkalmazásokkal - a Windows testreszabhatóságáért rajongók biztosan nem fognak örülni a lépésnek. A korábban megismert aktív sarok filozófia egyébként eddigi tapasztalataink szerint érintetlen maradt - és meglepetésünkre az új felület kezelésébe bevezető oktatómodul sem kapott helyet a Release Preview-ben.

Az előzetes információknak megfelelően a Flash tartalmak lejátszása immár elérhető a Metro felületű Internet Explorer 10-ből is, az engedélyezett oldalak listája már része az operációs rendszernek. A Flash az előzetes információk szerint a rendszer integrált részévé válik, vagyis a frissítéseket a Windows Update szolgálja majd ki. A Flash megkülönböztetett szerepére jellemző, hogy még a Microsoft saját formátuma, a Sliverlight sem kapott ilyen megkülönböztetett szerepet, Metro felületen így elérhetetlen lesz.

Újdonság, hogy a Microsoft a touchpaddal rendelkező noteszgépeken számos érintős gesztust tett elérhetővé. A táblagépek közvetlen gesztusait mímelő mozgások meglehetősen intuitívak: két ujjal nagyítani, illetve görgetni lehet, a touchpad széleiről pedig behúzhatóak az új felhasználói felület elemei, az alkalmazásváltó vagy a charmok. Ez a funkcionalitás általánosan elérhető lesz a multitouch-képes érintőpaneleken, akár a gyártói meghajtók telepítése nélkül is.

Új és javított alkalmazások

A Windows 8 felhasználói élményének gerincét a metrós alkalmazások jelentik majd, ezek között pedig élen járnak a Microsoft saját fejlesztésű appjai. A Release Preview ezen a téren is jelentős változásokat hozott, a korábban elérhető alkalmazások képességei kibővültek és újak is megjelentek a Hírek, Utazás és Sport formájában.

A beépített appok továbbra is "App Preview" címkével futnak, ami érhető, rövid tesztünk alatt néha kidobtak a kezdőképernyőre, néha pedig el sem indultak. Ez nem különösebben problémás, az alkalmazásokat az operációs rendszerrel párhuzamosan fejleszti a Microsoft, a frissítések eddig is folyamatosan érkeztek, várhatóan ezután is rendszeresen javítják a hibákat, ahogy ez a rendszer kiadása után is várhatóan rendszeres marad.

A Store is változott néhány alapvető ponton. A kezelőfelületen jobb kattintásra előjön a "nav bar", amellyel visszatérhetünk a bolt kezdőképernyőjére és listázhatjuk a már megvásárolt alkalmazásainkat. A Microsoft szerint mindkét nézet elérhető volt már korábban is, a felhasználók azonban egyszerűen nem találták azt. Az persze kérdéses marad, hogy a felhasználók elkezdenek-e majd ötletszerűen jobbklikkelni, ha az alkalmazásaik listáját keresik. Változott a Store háttérben futó folyamatainak bemutatása is, ezután nyomon követhető az alkalmazások telepítése - de végre szüneteltethetővé, illetve megállíthatóvá is váltak a folyamatok.

A Store-ban mától helyet kapnak az asztali alkalmazások is. A Metro alkalmazásokhoz hasonlóan ezeket a bolt kategóriákba rendezi és keresni is lehet közöttük. A korábbi bejelentéseknek megfelelően azonban ezek csak listázások, ezeket az alkalmazásokat a Store-on keresztül nem vásárolhatjuk meg és nem telepíthetjük - csupán a fejlesztő oldalára vezető linket kapjuk meg. Ez azt jelenti, hogy a Store frissítési rendszerét is csak a Metro alkalmazások használhatják.

Változások fejlesztőknek

A motorház alatt is hozott változásokat a Release Preview, azonban ezek száma és fontossága meglepően kicsi - a Consumer Preview alkalmazásfejlesztői szempontból gyakorlatilag tökéletes lett. Módosult a Windows 8 Application Data szolgáltatás, amely a felhasználó gépei közötti adatáramlásért felel: a fejlesztők immár magas prioritást is hozzárendelhetnek egy adathoz, ez kis mennyiségű, de sűrű szinkronizálás esetén hasznos - ilyenkor az alkalmazások állapota percenként frissül.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Frissültek a fejlesztői sablonok is a Visual Studio 2012-ben, az eszközölt változások apróak. A XAML-sablon például alapértelmezetten támogatja a virtualizációt, az üres sablonból pedig kikerültek egyes, nem szükséges elemek. Az alkalmazáson belüli navigáció az összes sablonban átalakult, az eddigi érintős fókusz mellett már egyenrangúnak számít a billentyűzet és az egér is. Lett új sablon is, a Windows Runtime komponenseket már nem teljesen az alapoktól kell létrehozni, a sablonhoz elegendő a saját kódot hozzáírni és használhatjuk is alkalmazásunkban.

Fontosabb újdonság, hogy rengeteget optimalizáltak az új futtatókörnyezetek sebességén, ami általános gyorsulást hozhat az új alkalmazásokban. A módosításoknak köszönhetően számottevően gyorsult a fájlelérések és az előnézeti képek előállításának sebessége, így ezek az API-k bátrabban használhatóak a jövőben, nem fogják vissza az alkalmazást. A Windows 8 és a Visual Studio 2012 legfontosabb újdonságairól itt lehet részletesebben olvasni.

Frissítés

A rendszert a Microsoft oldaláról tölthetjük le. A Consumer Preview frissítésére nincs lehetőség, a telepítő a teljes rendszert újrahúzza, így alkalmazásainkat és a hardverelemek meghajtóit újra kell telepíteni. Fontos információ, hogy amennyiben két rendszert szeretnénk megtartani a gépünkön, akkor ISO formátumban érdemes a rendszert letölteni és külső meghajtóról indítani - a natív telepítő tapasztalataink szerint erre nem képes.

A Windows 7-tel PC-t vásárlók mától jogosultak az operációs rendszerüket kedvezményesen Windows 8-ra frissíteni: Windows 7 Home Basic, Premium, Professional vagy Ultimate vásárlása esetén mindössze 15 euróért megkapják azt a kupont, amelynek birtokában jogosulttá válnak a Windows 8 letöltésére, amint az megjelenik. Az akció 2013. január 31-ig tart.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról