:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 13. 13:21

Tűzveszélyes fűtőtesteket kellett levenni a Temuról

Lesújtó eredménnyel zárult egy brit fogyasztóvédelmi csoport vizsgálata.

Olcsó elektromos fűtőtesteket távolított el online shopja kínálatából a TikTok és a Temu, miután kiderült, hogy a készülékek tűz- és robbanásveszélyesek. A brit Which? fogyasztói szervezet nyolc különböző, alacsonyabb árkategóriába (a legolcsóbb készülék pl. 3000 forintnak megfelelő fontért már kapható volt) tartozó fűtőtestet tesztelt, melyek nagy része nem felelt meg az Egyesült Királyság biztonsági előírásainak. A TikTok Shopból vásárolt öt, a Temuról vásárolt három fűtőtest közül egyetlen modellnek sikerült teljesítenie az előírásokat.

A TikTok és a Temu közleménye szerint a felhasználók biztonsága miatt azóta eltüntették a problémás háztartási eszközöket platformjukról, de helyettük hasonló, szintén olcsó más típusú eszközök jelentek meg azóta a kínálatban - figyelt fel rá a BBC.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Which? szerint a vizsgálat egyik tanulsága, hogy a kormánynak nagyobb jogi felelősséget kell terhelnie az online piacterekre a nem biztonságos termékekért, és markánsabb lépések szükségesek annak megakadályozására, hogy az otthonokba kerüljenek a veszélyes eszközök.

A csoport rávilágított továbbá arra is, hogy egyes termékeket influencerek népszerűsítettek a TikTokon, ezzel pedig még szélesebb potenciális vásárlói csoporthoz jutottak el. Lesley Rudd, az Electrical Safety First vezérigazgatója arra szólította fel a népszerű videósokat, hogy "erkölcsi kötelességük" csak olyan termékeket ajánlani a követőiknek, amelyek használata biztonságos.

A kínai PDD Holdingshoz tartozó Temu online piac a tavalyi év utolsó hónapjaiban elképesztő, kínai piaci szereplőtől eddig soha nem látott marketingkampánnyal villámgyorsan óriási népszerűségre tett szert többek közt Magyarországon és más piacokon, az Egyesült Királyságban is vásárlók millió rendelnek az áruháztól a nyomott árak miatt.

A Temu már nem csak és kizárólag az alacsonyár-szegmensre céloz, jóllehet az árucikkek jelentős része továbbra is nagyjából azt a minőséget képviseli, mely egy átlagos kínai diszkont árukészletét jellemzi. Így van rá esély, hogy az egyes, főleg gyanúsan olcsó elektronikai háztartási cikkek nem felelnek meg a szigorúbb előírásoknak, és kockázatosak lehetnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 02:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.