Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 26. 10:37

Saját hangjukat kapják szinkronhangként a Spotify podcasterei

Új, pár évvel ezelőtt még teljesen sci-fi -nek tűnő eszközt ad a podcastek készítői kezébe a Spotify annak érdekében, hogy a tartalomelőállítók újabb hallgatókhoz juthassanak el.

A világ leghalgatottabb podcastjei túlnyomó részt angol nyelvűek, a műsorok szinkronizálása pedig a műfaj személyességéből, illetve a magas költségekből adódóan eddig nemigen merült fel komolyabban senkiben. A mesterséges intelligencia azonban a podcastek szinkronizálását is örökre megváltoztathatja a jövőben, ami utat nyithat az előadóknak több (száz)millió potenciális új hallgató felé.

A világ egyik legnagyobb podcast-platformjának számító Spotify a fenti cél érdekében a héten új pilotba kezdett, mely a mesterséges intelligenciát hívja segítségül az adások szinkronizálásához, részben az OpenAI szintén a hét elején bejelentett hanggenerátor megoldását felhasználva.

A módszerrel a cég szándékai szerint a podcastek szinkronizálása a résztvevők, előadók saját hangján zajlik majd,

amit nagyjából úgy érdemes elképzelni, mintha Bruce Willis nem Dörner György hangján szólalja meg magyarul a Die Hard filmekben, hanem a saját hangján.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A mesterséges intelligencia által támogatott podcast-szinkron egyelőre azért még nem tart ott, hogy minden podcastet oda-vissza lehessen szinkronizálni, hiszen a Spotify jelenleg csak néhány ismert angol podcasterrel (Dax Shepard, Monica Padman, Lex Fridman, Bill Simmons, Steve Bartlett) dolgozik együtt, akiknek az adásait eddig kizárólag spanyol nyelvre szinkronizálták (rövidesen elkészülnek a francia és német szinkronok is).

Az MI által fordított és szinkronizált epizódok itt hallgathatók meg.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.