Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 20. 13:32

Az elmúlt négy évtized legnagyobb dobására készül decemberben az Intel

Hosszú évek, gyakorlatilag évtizedek után először újulnak meg idén év végén jelentősen az Intel kliensgépekbe szánt processzorai, melyek új felépítést, új tokozást és minden eddiginél energiahatékonyabb működést ígérnek.

A CPU és a GPU mellett többek között AI-gyorsítót (illetve Neural Processing Unitot, azaz NPU-t) integrál az Intel új generációs, kilenségpekhez szánt Meteor Lake processzora, melynek érkezése jó ideje napirenden van az amerikai processzorgyártó hosszú évek óta lényegében változatlan termékcsaládjának egyfajta utódjaként.

A cég a hét közepén bejelentette, hogy az első Meteor Lake rendszerprocesszorok december 14-én kerülhetnek a boltokba, illetve az OEM-ekhez az új névhasználati sémának megfelelően Core Ultra néven. A három fő komponensből összelegózott processzorok megalkotásával egy kifejezetetten energiatakarékosan működő, ugyanakkor nagy teljesítményű, és AI-számításokban is helytálló kliensprocesszor létrehozása volt a célja az Intelnek.

meteor_lake

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Az "Intel 4" eljárással (valójában 7 nm-es gyártástechnológiával) készülő új chipek először a noteszgépek gyártói számára lesznek majd elérhetők, a 14. generációs asztali processzorok érkezéséről egyelőre nem közölt részleteket a gyártó.

A Meteor Lake processzorok az Intel szerint az elmúlt 40 év legnagyobb architekturális változását hozzák majd az x86-os termékvonalba, így az alegységek teljesen eltérő felépítése (a CPU, a GPU és az NPU nem egy integrált chip különböző komponensei, hanem lényegében egybe tokozott különálló lapkák), az új P- és E-mag mikroarchitektúra valamint maga az NPU összességében minden korábbi megoldásnál összetettebb és hatékonyabb rendszerchipet eredményez a cég szerint.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.