Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 19. 13:54

Ellenségből szövetségessé vált a dél-koreai távközlési piacon a Netflix

Peren kívüli megállapodással zárult a Netflix és a nagy dél-koreai internetszolgáltató(k) között az utóbbi években indult minden jogvitás eljárás. A világ legnagyobb streamingszolgáltatója és a koreai távközlési piac legnagyobb szereplője, az SK Telecom, illetve leányvállalata, az SK Broadband pere az OTT fair share vita legkomolyabb jogi próbatétele volt - egészen mostanáig.

Ádáz ellenségekből stratégiai szövetségessé vált Dél-Koreában a Netflix, illetve a helyi vezetékes távközlési piac legnagyobb szereplője, az SK Broadband - a két cég vitájának alapját egy, az Európai Unióban is széles plénum előtt tárgyalt ellentét, illetve kérdés adta, nevezetesen kell-e hozzájárulást fizetnie egy nagy tartalomszolgáltatónak vagy platformernek a távközlési hálózatok bővítéshez, karbantartásához.

Az ezzel kapcsolatos vita olyannyira elfajult az ázsiai országban a koronavírus-járvány kezdetén, hogy a Netflix és az SK Broadband kölcsönösen perre mentek egymással. Az ügy 2021-ben csúcsosodott ki, amikor gyors egymásutánban két rendkívül népszerű, koreai gyártású sorozat, a D.P. és a Squid Game is "műsorra került" a Netflixnél.

squid-game

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az SK Broadband a sorozatpremiereket követően azzal érvelt a bíróság előtt, hogy a megszokott többszörösére ugró sávszélesség-igény jelentős költségekbe verte az internetszolgáltatót, mely a többi ügyfél megfelelő ellátásának biztosítása érdekében számottevő ideiglenes kapacitásbővítést és kapcsolódó karbantartási munkálatokat kellett végrehajtson hálózatán. 

Az alperes védelmében felhozta, hogy a hálózati túlterhelést nem a Netflix, hanem az ügyfelek okozzák, akik egyébként komoly összegeket fizetnek a szolgáltatóknak, vagyis nincs helye az internetszolgáltatók részéről a követelésnek.

A bíróság végül elsőfokon elfogadta az internetszolgáltató érvelését, és mintegy 23 millió dollárnak megfelelő dél-koreai won megfizetésére kötelezte a streamingszolgáltatót. 

A most bejelentett megállapodás értelmében ezt az összeget nem kell kifizetnie a Netflixnek (vagy nem ebben a formában), a cégek helyette rögzítették, hogy a távközlési szolgáltató kínálatában elérhetők lesznek olyan csomagajánlatok, melyek Netflix-előfizetést is tartalmaznak, illetve az együttműködés további része a távközlési cég által fejlesztett MI-technológiák közös használati lehetőségének megvizsgálása is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról