Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 13. 14:18

Évekig fertőzte a linuxos gépeket egy letöltéskezelőnek álcázott jelszólopó

A népszerű Free Download Manager nevével élt vissza az adatlopó trójai.

A linuxos eszközöket érintő rosszindulatú programokról kevesebb szó esik, mivel a Windows/macOS platformokhoz képest jóval kevesebb kiberbűnöző célozza meg a nyílt forrású rendszert, mégsem példa nélküli, hogy időnként alantas fenyegetések veszélyeztetik a felhasználók adatait.

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A Kaspersky biztonsági cég szakértői szerint 2020 és 2022 közt a Bew nevű kártékony kód a Free Download Manager keresztplatformos letöltéskezelő program nevét kihasználva lopott adatokat, még problémásabb, hogy a jelszólopót a szoftver hivatalos oldalán keresztül terjesztették. Más szóval: a hivatalos oldalt a fejlesztők tudomása nélkül sikerült kompromittálni, és a felületen keresztül irányították át a felhasználókat egy másik domainra, ahonnan letölthették a gépükre a rosszindulatú szoftvert. Ráadásul ezidáig senkinek nem tűnt fel a tevékenység.

A Kaspersky jelentésében „bash stealerként” jellemzett kártevő többek közt rendszerinformációkat, böngészési előzményeket, mentett jelszavakat, kriptovaluta-tárca fájlokat, illetve ismert felhőszolgáltatásokhoz (AWS, Google Cloud, Oracle Cloud, Azure) kapcsolódó hitelesítő azonosítóit szipkázta el. Az érintettek száma egyelőre nem ismert, de a jelenlegi ismeretek szerint a kiberbűnözők 2022-ben leállították a támadásokat, így elméletben mostanra már nem szednek újabb áldozatokat a trójaival.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

sar ügy

1

Az NMHH is figyeli a francia iPhone gate-et

2023. szeptember 29. 11:17

Egyelőre továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az iPhone 12 felhasználókat az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás éri.