Szerző: Koi Tamás

2023. július 17. 11:14

Pszichés zavarra hivatkozva úszhatja meg a büntetést a feketeöves hacker

Többek között azzal vádolják, hogy betört a Rockstar Gameshez, a Revoluthoz, az Uberhez, az Nvidiához és egy brit távközlési multihoz is, mégsem fog börtönbe kerülni egy 18 éves vádlott Londonban, mivel pszichológusok szerint nem beszámítható.

Elkerülheti a büntetést az a jórészt még fiatalkorúként tevékenykedő, azóta a 18. életévét már betöltött hacker, aki elképesztő trófeákat gyűjtött be az elmúlt pár évben részben szólóban, részben társával karöltve.

Az ügyészség összesen tizenkét vádpontban kérte a vádlott bűnösségének a kimondását, így a nyomozás alapján többek között háromrendbeli zsarolás, kétrendbeli csalás, valamint hatrendbeli, számítógépes visszaélésre vonatkozó bűncselekmény írható a számlájára.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Többek között ő volt az, aki a Lapsus$-csoport tagjaként a vád szerint tavaly szeptemberben sikerrel támadta az Ubert és a Revolutot, két nappal később pedig azzal zsarolta meg a Rockstar Gamest, hogy közzéteszi a Grand Theft Auto videojáték-széria legújabb, még fejlesztés alatt álló részének forráskódját.

Ha a fenti bűnlajstrom nem lenne elég, az elkövető 17 éves társával 2021-ben sikeresen támadta a BT Csoportot, illetve később az Nvidia-hoz is bejutott, majd azt követelték a cégtől, hogy iktassa ki egyes videokártyáinak firmware-jében a bányászlimiter-funkciót, illetve tegye nyílt forráskódúvá a videokártya eszközillesztő-szoftvereket.

Arion Kurtajt az eljárás részeként elmeorvosi vizsgálatnak is alávetették, mely megállapította, hogy a vádlott nem beszámítható, így a bíróság ugyan megállapíthatja, hogy a neki felrótt tetteket valóban elkövette-e, bűnösségét azonban nem mondhatja ki.

Via The Verge, via Reuters.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.