Szerző: Koi Tamás

2023. július 17. 11:14

Pszichés zavarra hivatkozva úszhatja meg a büntetést a feketeöves hacker

Többek között azzal vádolják, hogy betört a Rockstar Gameshez, a Revoluthoz, az Uberhez, az Nvidiához és egy brit távközlési multihoz is, mégsem fog börtönbe kerülni egy 18 éves vádlott Londonban, mivel pszichológusok szerint nem beszámítható.

Elkerülheti a büntetést az a jórészt még fiatalkorúként tevékenykedő, azóta a 18. életévét már betöltött hacker, aki elképesztő trófeákat gyűjtött be az elmúlt pár évben részben szólóban, részben társával karöltve.

Az ügyészség összesen tizenkét vádpontban kérte a vádlott bűnösségének a kimondását, így a nyomozás alapján többek között háromrendbeli zsarolás, kétrendbeli csalás, valamint hatrendbeli, számítógépes visszaélésre vonatkozó bűncselekmény írható a számlájára.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Többek között ő volt az, aki a Lapsus$-csoport tagjaként a vád szerint tavaly szeptemberben sikerrel támadta az Ubert és a Revolutot, két nappal később pedig azzal zsarolta meg a Rockstar Gamest, hogy közzéteszi a Grand Theft Auto videojáték-széria legújabb, még fejlesztés alatt álló részének forráskódját.

Ha a fenti bűnlajstrom nem lenne elég, az elkövető 17 éves társával 2021-ben sikeresen támadta a BT Csoportot, illetve később az Nvidia-hoz is bejutott, majd azt követelték a cégtől, hogy iktassa ki egyes videokártyáinak firmware-jében a bányászlimiter-funkciót, illetve tegye nyílt forráskódúvá a videokártya eszközillesztő-szoftvereket.

Arion Kurtajt az eljárás részeként elmeorvosi vizsgálatnak is alávetették, mely megállapította, hogy a vádlott nem beszámítható, így a bíróság ugyan megállapíthatja, hogy a neki felrótt tetteket valóban elkövette-e, bűnösségét azonban nem mondhatja ki.

Via The Verge, via Reuters.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról