Szerző: Koi Tamás

2023. május 25. 14:48

Hatalmasat Call of Duty-zott az EU versenyjogi biztosa

Az olyan, populáris videojátékok, mint a Call of Duty viszonylag ritkán képezik uniós és más szakhatóságok versenyjogi vizsgálatainak központi elemét, az Activision Blizzard felvásárlása körüli vizsgálatok viszont másról sem szóltak/szólnak, mint arról, mi lesz, ha a Microsoft kezébe kerül a világ legnépszerűbb FPS franchise-a.

Egy mai brüsszeli szakmai rendezvényen érdekes beszédet tartott Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyügyekért felelős biztosa, aki többek között arra is kitért, hogy az EU versenyügyekben illetékes szerve miért hagyta jóvá az Activision Blizzard felvásárlását, miközben a brit társhatóság blokkolta azt.

Ahogy azt korábban a hivatal már kommunikálta, az ügy valójában két szálat érintett párhuzamosan, egyrészt azt, hogy a konzolpiacot hogyan befolyásolhatja, ha a Microsoft kezébe kerül a világ legnépszerűbb FPS franchise-a, másrészt azt, hogy az éppen szárnyait bontogató cloud gaming szegmensre hogyan hat az akvizíció.

Vestager szerint a vizsgálat azt mutatta, hogy a Microsoft és az Activision videojátékainak a piaci részesedése általában véve alacsonynak tekinthető az EU-ban, legfeljebb bizonyos szegmensekben (mondjuk pont az FPS-eket tekintve) éri el a 20%-ot, miközben ráadásul a Sony négyszer több PlayStationt ad el a régióban, mint amennyi Xbox fogy.

Azt mondták nekem, hogy a Call of Duty egy nagyon népszerű lövöldözős játék, de a Microsoft valószínűleg nem lőné magát lábon azzal, ha megszüntetné a franchise kiadását a sokkal nagyobb PlayStation platformon 

-sziporkázott Vestager a beszédben.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A versenyügyi biztos hozzátette, a felhős játékplatformok esetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet, itt ugyanakkor a Microsoft önkéntes vállalásai meggyőzték a Bizottságot arról, hogy azok piacélénkítő hatással bírnak, hiszen a redmondiak vállalták, hogy minden felhős platformnak ingyen és bérmentve licencelnek minden, a következő tíz évben megjelenő címet, ami azért egy kisebb piaci szereplő szempontjából óriási fegyverténynek számíthat.

Vestager végül kijelentette, a pandémiát követően a hasonló konszolidációs folyamatok egyre gyakoribbak és gyakoribbak, a Bizottság feladat pedig az, hogy ezeket végigkísérje, miközben fair környezetet tart fenn minden játékos számára.

Erre hív a kötelességünk (That is our Call of Duty)

-zárta beszédét a biztos.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról