Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 10. 13:59

Fájhat a Spotify feje az MI-vel készített zenék miatt

A generatív MI a streaming platformok asztalára is újabb problémát rak.

A zenei streaming platformokon is aggasztó ütemben kezdtek el terjedni a mesterséges intelligencia által generált tartalmak: a Spotify közleménye szerint több tízezer olyan zeneszámot távolított el, amiket a Boomy startup eszközével hoztak létre, ez a platformra feltöltött összes Boomy-val készített dal hét százaléka.

A 2021 óta elérhető Boomy-val a felhasználók szöveges promptok alapján állíthatnak elő dalokat, amik másodpercek alatt készülnek el, és a streaming platformokra is feltölthetővé válnak utána. Az eszköz alatt dolgozó MI kiképzéséhez állítólag népszerű előadók dalait is betáplálták, így akár a végtermékben is visszaköszönhetnek. A startup közleménye szerint a felhasználók eddig közel 15 millió dalt hoztak létre szerte a világon, ami a világon elérhető felvételek 13,83 százaléka lehet (bár hogy ezt miként számolták ki, kérdéses). 

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kiterjedtebb törlési akció előzménye, hogy a Universal Music jelentette a Spotify és más nagy platformok felé, hogy gyanús streamelési tevékenységet észlelt egyes Boomy-val készített dalok esetében, mivel a lejátszási statisztikákat robotokkal tornázhatták fel a feltöltők, akik ezáltal jogosulatlanul juthattak bevételhez (a Spotify hallgatásonként fizeti a jogdíjat az előadóknak és a jogtulajdonosoknak).

A mesterségesen feltornázott lejátszások jó ideje okoznak fejtörést az egész iparág számára, a dalgenerálás pedig újabb szintre emeli a bevételszerzés érdekében elkövetett manipulációval szembeni harcot. Az MI által készített dalok problémája múlt hónapban került előtérbe, miután a neten futótűzszerűen terjedt szét egy dal, ami Drake és The Weeknd nevű előadók vokálját is tartalmazta, ami két művészt képviselő Universal Music Group szerint szerzői jogi törvényt sértett. Mivel a jogi környezet egyelőre lassan tud lépést tartani az MI körül kialakult helyzettel, egyelőre nehezen értelmezhető, hogy mi számít megengedettnek, és mi esik a szerzői jogsértés kategóriájába. Ennek eredményeként a Spotify és az Apple Music is eltávolította könyvtáraiból az addigra már több millió lejátszást produkáló dalt. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról