:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 17. 14:28

Ingyen használhatják magánszemélyek az Amazon kódolási asszisztensét

Havidíj nélkül használható a CodeWhisperer az egyéni fejlesztők számára, ezzel szélesebb körben is rajtol az Amazon saját Copilot-riválisa.

Magánemberek számára ingyen hozzáférhetővé tette az Amazon saját MI-alapú kódolási assisztensét, a CodeWhisperert. A kereskedelmi óriás még tavaly indította el a CodeWhisperer előzetes programját a fejlesztők szűk körében, akik különböző integrált fejlesztői környezetekben (IDE) próbálhatták ki a megoldást, többek közt a Visual Studio Code-ban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A CodeWhisperer szöveges promptok alapján ajánl és generál kódsorokat a fejlesztők számára, ezzel felgyorsítva számukra az unalmasabb rutinfeladatok végzését.  Automatikusan kiszűr minden olyan kódjavaslatot, amely potenciálisan elfogult vagy tisztességtelen lehet, és megjelöl minden olyan kódot, amely hasonló a neten fellelhető nyílt forráskódú képzési adatokhoz. A beépített biztonsági ellenőrzési funkció állítólag képes azonosítani a kódon belüli sebezhetőségeket, emellett javaslatot tesz a feltárt biztonságok hiányosságok  megszüntetésére. A CodeWhisperer már több nyelvet is támogat, köztük a Pythont, a Java-t, a JavaScriptet, a TypeScriptet és a C#-t, beleértve a Go, Rust, PHP, Ruby, Kotlin, C, C++, Shell szkriptelést, SQL-t és Scalát.

A redmondiak tavaly júniusban jelentették be a Copilotot, ami hasonló módon generál és javasol kódot egy IDE-n belül, de a Microsoft csak a népszerű nyílt forráskódú projekteken dolgozó diákok és fejlesztők számára tette ingyenessé, így minden más felhasználónak havi 10 dollárt vagy évi 100 dollárt kellett fizetnie a hozzáférésért. A CodeWhisperer Individual ingyenesen használható kód generálására, a CodeWhisperer Professional ára pedig felhasználónként havonta 19 dollár, és vállalati adminisztrációs lehetőségeket is kínál azoknak a szervezeteknek, amelyek hozzáférést kívánnak biztosítani fejlesztőiknek a CodeWhispererhez. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 02:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.