:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 12. 12:17

Nekimentek a zsarolók az MSI-nek

Négymillió dolláros váltságdíjat követeltek a tajvani céget célzó rosszakarók annak fejében, hogy ne szivárogtassák ki a megszerzett adatokat, köztük forráskódokat.

A világ egyik legnagyobb hardvergyártója, az MSI a tajvani értéktőzsdének benyújtott dokumentumokban tett róla említést, hogy kibertámadás érte egyes rendszereit, amit jelentett az illetékes hatóságok felé - szúrta ki a PCMag. Nem sokkal később a cég arra hívta fel ügyfelei figyelmét, hogy mindenképp hivatalos forrásokból szerezzék be a szükséges BIOS- és firmware frissítéseket, illetve ne használjanak külső forrásból származó fájlokat. Bár ez egyértelműnek tűnhet, de nem szokatlan, hogy a PC-hardverekhez, különösen a GPU-khoz egyedi BIOS-firmware-eket osztanak meg a felhasználók egyes fórumokon. Az MSI figyelmeztetésének oka inkább a támadás során állítólagosan ellopott adatok.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Money Message ransomware csoport múlt héten közölte, hogy állítása szerint behatolt az MSI egyes rendszereibe, és amennyiben a tajvani cég nem fizeti ki a 4 millió dolláros váltságdíjat, kiszivárogtatja az incidens során megszerzett adatokat, köztük fontos forráskódokat, BIOS firmware-eket és privát kulcsokat. Ilyen jellegű információk birtokában a rosszakarók egyszerűbben készíthetnek firmware-klónokat, amik további támadásokra adnak lehetőséget. A BleepingComputer információi szerint körülbelül 1,5 TB-os adatcsomagról lehetett szó.

Az MSI nem osztott meg további részleteket, így a támadás pontos időpontját sem említette, ahogy azt sem, milyen mértékben érintettek ügyfelei az adatszivárgásban, és milyen típusú adatokról van szó, mindössze annyit, hogy a támadásnak nem volt jelentős hatása működési és pénzügyi szempontból.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 17:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.