Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 14. 13:30

Nem nagyon érdekli már a Metát az NFT

Úgy tűnik, lecsengett a hype a közösségi óriásnál.

A Meta-vezér Mark Zuckerberg tavaly márciusban erősítette meg, hogy az Instagramra is jönnek a nem helyettesíthető tokenek, azaz az NFT-k, abban az időszakban, amikor még nagy hype övezte a digitális eszközt. A közösségi óriás dolgozni kezdett azon, hogy a gyakorlatban miként csempészhetne NFT-ket a platformokra, akár a tokenek profilhoz rendelése, vagy egy piactér indítása révén, ennek kapcsán tavaly több tesztet is indított.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A cég számára most egy évvel később már kevésbé tűnhet vonzónak a digitális gyűjthető tárgyak bevezetése, és lefújja a közösségi platformok NFT-támogatásának fejlesztésére indított projekteket, épp akkor, mikor Zuckerberg a „hatékonyság éve” címszóval több ezer dolgozót épített le (és várhatóan még többet fog) a gazdasági nehézségek közepette.

A Meta kereskedelmi és pénzügyi technológiákért felelős vezetője, Stephane Kasriel a Twitteren megosztott bejegyzésében úgy fogalmaz: felszámolják az NFT-vel kapcsolatos fejlesztéseket, a felszabaduló erőforrásokat az alkotók és vállalkozók támogatására szolgáló más fejlesztésekre összpontosítják, említést tesz a Reels tartalmak új monetizációs módjairól, illetve a Meta Payről.

A vezető nem részletezi különösebben, hogy miért fordul el az NFT-től (bár ez azért sejthető), ami Zuckerberg korábbi elmondásai szerint a metaverzumban is szerepet kapna, például az avatárok által viselt ruhákhoz is lehetne NFT-t rendelni, bár ez a fejlesztés jelenlegi állapota szerint erősen a jövő zenéje. Érdemes azonban végignézni a Meta korábbi, lefújt grandiózus terveinek listáján: tavaly leállította a Novi kriptopénztárcát, aminek szintén szerepelt ütemtervében az NFT-támogatás, majd a metaverzum-részleg Reality Labsnél is sztornóztak egy Reels tartalmakat létrehozó alkotóknak szánt bónuszfizető programot.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.