:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 24. 13:15

Nem jár szerzői jogvédelem a Midjourney-vel készült képeknek

Az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatala (USCO) szerint a Midjourney képgenerátorral készült illusztrációkat nem lehet szerzői jogvédelem alá vonni, derült ki egy konkrét ügy kapcsán.

Kris Kashtanova pár hónapja nyújtott be kérelmet az amerikai hivatalhoz a „Zarya of the Dawn” című képregénye levédéséhez, aminek illusztrációit az elmúlt hónapokban népszerűvé vált generatív MI-eszközzel készítette el. Bár kérelmét eleinte befogadták, később a közösségi médiában közzétett bejegyzései alapján kiderült, hogy a képeket a Midjourney-vel készítette, és a kötet elején ugyan társszerzőként megnevezi az MI-eszközt, de a beadványban ezt a tényt nem részletezte.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A hivatal ezt mérlegelve úgy döntött, hogy mivel a képeket nem maga a szerző készítette, ezért nem illeti meg a szellemi terméknek járó oltalom sem, így szerzői jogi bejegyzését részben törölte a hiányosan kitöltött információk miatt is. A végső döntés alapján ugyan Kashtanova a mű szövegének szerzője, valamint ő felelt a mű írott és vizuális elemeinek elrendezéséért, de a képek nem "ember által előállított szellemi termékek".

A Hivatal azt az állítást is elutasítja, hogy az egyes képeken végrehajtott szerkesztések feljogosítanák a szerzőt, mivel a változtatások nem túl jelentősek, és észrevehetetlenek abból a szemtpontból, hogy a szerzői jogok védelméhez szükséges kreativitásként lehessen értelmezni.

Ezzel ez az első olyan hivatali eljárás, aminek kapcsán középpontba került az MI által készített képek szerzői jogi kérdése, a jövőben pedig egyre nagyobb figyelmet fog kapni a kérdéskör.

zarya

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 5. 11:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.