Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 30. 12:06

Régi számológépek emlékét örökíti át az Internet Archive

Nosztalgikus érdekességekkel bővült az online archívum.

Újabb régi technológia emulációjával bővült az Internet Archive nonprofit digitális könyvtár, a The Calculator Drawer gyűjteményben régi fizikai számológépek digitalizált másolatát nyomkodhatják az internetezők. A tucatnál több ikonikus modell között ott van például a HP 48GX, a TI-82, a Ti-83 Plus és a nyolcvanas években népszerű Electronic Number Muncher is.

A szervezet nem csak a számológépek kezelőfelületét emulálja, de hangsúlyt fektetett a fizikai megjelenésük utánzására és a gombok átmentésére is. A kalkulátorok működtetéséhez a MAME Artwork System nevű nyílt forráskódú rendszert használták fel, ami elsősorban klasszikus árkádjátékok különféle rendszerekre való átmentéséhez hasznosítható.

kalkulátorok

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A San Franciscóban székelő non-profit internetes könyvtár története 1996-ban kezdődött, amikor az alapító Brewster Kahle kikiáltotta az intézmény küldetését: egyetemes hozzáférést az összes tudásanyaghoz. Az Internet Archive alapvető célja egyezik a klasszikus könyvtárakéval, azaz megóvni az (online) kulturális örökséget, ezzel párhuzamosan pedig bárki számára hozzáférést biztosítani a múlt különféle internetes tartalmaihoz. Utóbbiba a weboldalak, alkalmazások és játékok, különféle mozgóképek (videók, animált képformátumok), hanganyagok, illetve a szabadon terjeszthető könyvek tartoznak. 2021-ben már több százezer gramofonlemezt is sikerült megmenteni az utókornak egy speciális digitalizálási eljárással.

Az Internet Archive legnépszerűbb szolgáltatása a Wayback Machine, mellyel különféle, időközben akár végleg felszámolt weboldalak esetében is visszaugorhatunk a történelemben. A rendszer bizonyos időközönként digitális lenyomatot készít a (majdnem) teljes web tartalmáról, melybe alapértelmezetten a portálok döntő többsége beletartozik.

A szervezet munkásságáról korábban itt írtunk bővebben.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.