:

Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 5. 13:22

Új formában kísért a főnökbillentyű

Az otthoni munkavégzés sok munkavállaló szemében egyet jelent az eseti munkával tarkított szabadsággal, de legalábbis a felhőtlen otthonléttel, ám a munkáltatók különböző módszerekkel távolról is szeretik ellenőrizni, hogy az alkalmazott ténylegesen dolgozik-e, de legalábbis a gépe előtt ül. A munkáltató-munkavállaló folyamatos macska-egér harca pedig egy egészen bizarr új eszköztípus megjelenését eredményezte.

Emlékszik még valaki a főnökbillentyűre? Ez volt az a billentyű vagy billentyűkombináció, melyet többnyire videojátékok készítői csempésztek be a programba azzal a céllal, hogy a munkahelyén szórakozó alkalmazott ne bukjon le olyan könnyen játék közben. A funkciója ennek megfelelően többnyire abból állt, hogy megnyomását követően egy véletlenszerű táblázat vagy DOS prompt jelent meg a monitoron, ezzel eloszlatva az első számú démon, a főnök és/vagy más alkalmazottak gyanúját.

A főnökbillentyűnek úgy tűnik, az otthoni munkavégzés idején is lehet némi reneszánsza, még akkor is, ha a munkáltatók kezében jóval több kontrollehetőség van most, mint évtizedekkel korábban. A modern megoldások gerincét képező hardveres mouse jigglerek ezért jelenleg jobbára arra szolgálnak elsősorban, hogy az otthon használt irodai gép képernyőidejét növeljék azzal, hogy gyakorlatilag folyamatosan mozgatják az egérkurzort, teljesen kicselezve az IT-részleget.

mouse_jiggler

A képernyő folyamatos ébren tartására persze lehetnek ennél lényegesen egyszerűbb módszerek (pl. folyamatos videolejátszás), de mi van akkor, ha a munkáltató fel van készülve az efféle ravasz praktikákra, és árgus szemekkel figyel minden lejátszási tevékenységet, internetforgalmat, szoftvertelepítést a számítógépen?

A hardveres egérkurzor-mozgatók erre is megoldást nyújtanak, mivel a használatukhoz nem szükséges semmilyen szoftvert telepíteni, elég csak áram alá helyezni az eszközt, rátenni az egeret, az érzékelő alatt található, folyamatosan mozgásban lévő szerkezet pedig elvégzi a piszkos munkát.

Egy ilyen kurzormozgatóhoz már potom 32 dollárért hozzá lehet jutni az Amazonon, de vélhetően ennél lényegesen olcsóbb ázsiai beszerzési források is léteznek, melyek legalább addig használhatók lesznek, míg a munkáltatók a képernyőidő mellett nem kezdik el behatóan figyelni a billentyűleütéseket is.

Via CNBC.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.