Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 23. 12:52

A félvezetőipar új hiányszakmája: a melós

Az akut építőipari munkaerőhiány könnyen keresztbe tehet az Intel nagyszabású terveinek Ohióban, ahol a cég valaha volt legnagyobb gyáregysége épülhet fel 2025-re. Már ha lesz, aki megépíti.

Az év végén megkezdődhetnek az Intel ohioi gyártókomplexumának építési munkálatai, mely mind a kaliforniai székhelyű cég, mind az állam számára az évtized egyik meghatározó beruházásának minősülhet. Már ha nem csúszik a gépezetbe homokszemként a tengerentúlon is egyre súlyosabb mértéket öltő építőipari szakemberhiány.

Az Intel idén januárban jelentette be a meglehetősen nagy léptékű projektet, mely részben állami dotáció révén valósulhat majd meg mintegy 20 milliárd dollárból. Az ohiói komplexum (mely két gyáregységből áll) a tervek szerint több mint 400 hektáron terül majd el és háromezer mérnöknek ad majd munkát, ám egy ekkora építkezéshez elő kell teremteni több ezer építőipari szakembert is.

melos

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tervek szerint a 2025-os zárással számoló ütemtervhez mintegy 7000 melósnak kéne részt venni az építkezésekben, és bár nem egyszerre dolgoznának ennyien a projekten, a szakemberek előteremtése így is komoly fejfájást okozhat a kivitelezőnek és beruházónak egyaránt.

A szövetségi adatbázis egyébként jelenleg körülbelül 45 ezer építőipari munkást tart nyilván Ohio központi régiójában, jelentős részüket azonban leköti számos már futó projekt, így például egy új, 28 emeletes Hilton vagy a helyi egyetem orvosi központjának kivitelezési munkálatai. Ha ez nem lenne elég, a Google és az Amazon összesen három új adatközpontot épít jelenleg a régióban.

Építőipari szakértők szerint bár kézenfekvő megoldás lehet a lakáscélú építkezésekről átcsoportosítani a munkásokat, mindez azt eredményezheti, hogy a régióban - többek közt az Intel révén - létesülő új munkahelyeket a lakáspiaci hiány miatt nehezebben lehet majd betölteni.

Via Associated Press.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról