Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 23. 12:52

A félvezetőipar új hiányszakmája: a melós

Az akut építőipari munkaerőhiány könnyen keresztbe tehet az Intel nagyszabású terveinek Ohióban, ahol a cég valaha volt legnagyobb gyáregysége épülhet fel 2025-re. Már ha lesz, aki megépíti.

Az év végén megkezdődhetnek az Intel ohioi gyártókomplexumának építési munkálatai, mely mind a kaliforniai székhelyű cég, mind az állam számára az évtized egyik meghatározó beruházásának minősülhet. Már ha nem csúszik a gépezetbe homokszemként a tengerentúlon is egyre súlyosabb mértéket öltő építőipari szakemberhiány.

Az Intel idén januárban jelentette be a meglehetősen nagy léptékű projektet, mely részben állami dotáció révén valósulhat majd meg mintegy 20 milliárd dollárból. Az ohiói komplexum (mely két gyáregységből áll) a tervek szerint több mint 400 hektáron terül majd el és háromezer mérnöknek ad majd munkát, ám egy ekkora építkezéshez elő kell teremteni több ezer építőipari szakembert is.

melos

A tervek szerint a 2025-os zárással számoló ütemtervhez mintegy 7000 melósnak kéne részt venni az építkezésekben, és bár nem egyszerre dolgoznának ennyien a projekten, a szakemberek előteremtése így is komoly fejfájást okozhat a kivitelezőnek és beruházónak egyaránt.

A szövetségi adatbázis egyébként jelenleg körülbelül 45 ezer építőipari munkást tart nyilván Ohio központi régiójában, jelentős részüket azonban leköti számos már futó projekt, így például egy új, 28 emeletes Hilton vagy a helyi egyetem orvosi központjának kivitelezési munkálatai. Ha ez nem lenne elég, a Google és az Amazon összesen három új adatközpontot épít jelenleg a régióban.

Építőipari szakértők szerint bár kézenfekvő megoldás lehet a lakáscélú építkezésekről átcsoportosítani a munkásokat, mindez azt eredményezheti, hogy a régióban - többek közt az Intel révén - létesülő új munkahelyeket a lakáspiaci hiány miatt nehezebben lehet majd betölteni.

Via Associated Press.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról