Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 12. 14:50

Banki adatokra pályázik egy új androidos malware

A Google alkalmazásboltján keresztül kezdett el terjedni az ExobotCompact új variánsa, az Octa, amivel a kiberbűnözők távoli hozzáférést tudnak szerezni a fertőzött eszközökhöz.

A ThreatFabric kiberbiztonsági cég egy hosszabb jelentésben hívja fel a figyelmet az Octo nevű banki malware veszélyeire, ami a 2016-ban feltűnt ExobotCompact egy új variánsa, és az utóbbi időben megnőtt iránta az érdeklődés a különféle darknetes feketepiacokon. 

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Octa az ExoCompacthoz képest fejlett távoli hozzáférési modullal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a kiberbűnözők elsötétítsék a fertőzött eszköz kijelzőjét és leállítsanak minden értesítést, azt a gyanút keltve a felhasználóban, hogy az ki van kapcsolva. A trójai lehetőséget ad a képernyőn bevitt adatok, így PIN-kódok és jelszavak ellopására, amelyek révén hozzáférhetővé válnak az áldozat banki adatai és más pénzügyi információi is.

A szakértők vizsgálatai alapján a malware eddig a Google Play Store-on keresztül terjedt, többek közt a februárban eltávolított Fast Cleaner nevű appban is megbújt, amit addig több mint 50 ezren töltöttek le. Mivel még más alkalmazásokban is megtalálható lehet, a szakemberek azt tanácsolják, hogy a netezők csak megbízható forrásokból telepítsenek alkalmazásokat, és letöltés előtt olvassák el a kapott értékeléseket a digitális áruházakban.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról