Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 17. 11:57

Horogkeresztet "rajzoltak" 53 ezer wikipédia-szócikkre

Egyetlen felhasználó egy relatív egyszerű trükkel 53 ezer wikipédia-szócikket rongált meg rövid idő alatt a hét elején.

A Wikipédia egyfajta melegágya az online vandalizmusnak, hétfőn magyar idő szerint délután ugyanakkor az online enciklopédia eddigi fennállásának egyik legkellemetlenebb vandáleseményével volt kénytelen szembesülni: egy az oldalra alig tíz napja regisztrált felhasználó 53 ezer szócikk tartalmát cserélte ki a náci önkényuralmi jelképre, a horogkeresztre.

 

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Az érintett oldalak közt ott voltak több vezető politikusról, így egyebek mellett Joe Bidenről és alelnökéről, Kamala Harrisról, a kanadai elnökről, Justin Trudeau-ról vagy éppen ismert személyiségekről, így többek közt Jennifer Lopezről Ben Affleckről vagy éppen Madonnáról szóló szócikkek.

A wikipédia-vandál médiabeszámolók szerint egy széles körben használt template-et szerkesztett át, így pillanatokon belül lecserélődött az adott template-et használó szócikkek tartalma. A Wikipédia adminisztrátorai ennek megfelelően relatíve könnyen és fájdalommentesen eltüntették a vandalizmus nyomait, gyakorlatilag pár perccel annak felfedezését követően. A vandalizmussal összefüggésbe hozható profilt kitiltották az oldalról.

a címlapról