:

Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 11. 12:43

Ennél ijesztőbb bemutatót el sem lehetne képzelni egy robotkutyához

Robotikai ambíciói is vannak az egyebek mellett okostelefonok, okosmérlegek, okos légtisztítók és okos rizsfőzők koronázatlan királyának, a Xiaominek, mely bemutatta saját robotkutya-koncepcióját, a CyberDogot.

A Boston Dynamics Spot nevű robotkutyája minden jel szerint megihlette a kínai piaci szereplőket is, azok közül is egy, az újra mindig nyitottnak mutatkozó gyártót, a Xiaomit. A cég eddig semmiféle robotikai ambíciót nem táplált, ám ez most minden bizonnyal változni fog - a változás előszele a CyberDog nevű robotkutya, melyet kedden mutattak be a kínaiak a nagyközönségnek.

00:46
 

Xiaomi Cyberdog - Robotic Dog Introduction

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Xiaomi gépkutyája mintha csak egy sötét hangulatú sci-fi-ből ugrott volna elő (szó szerint, legalábbis a promóciós videón), szerencsére a való életben ennél valamivel barátságosabb, jóllehet egyelőre maga a kínai gyártó sem tudja pontosan, mihez kezdjen vele, legalábbis erre utal, hogy a CyberDogot vezérlő platform "nyílt forrású", azaz a közösség könnyedén fejleszthet hozzá különféle modulokat, tevékenységeket - ami lehet jó és rossz hír egyaránt.

A CyberDogot egyébként az Nvidia Jetson Xavier NX platformja vezérli, tizenegy különféle szenzorral és jó pár kamerával rendelkezik, a hardverkiegészítők csatlakozásáról pedig 3 Type-C USB port és egy HDMI-port gondoskodik. A robotkutya legfeljebb 3 kilogrammnyi terhet tud magával cipelni, a legnagyobb haladási sebessége pedig 3,2 méter másodpercenként, vagyis szerencsére még egy rosszabb kondiban lévő felnőtt is simán lefutja.

A Xiaomi CyberDog egyelőre nem kerül forgalomba, legalábbis klasszikus értelemben véve, a cég ugyanis az első ezer példányt belsős munkatársaknak és rajongóknak szánja, akik kb. 465 ezer forintnak megfelelő kínai jüanért cserébe juthatnak hozzá a gépkutyához.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.