:

Szerző: Koi Tamás

2021. június 18. 11:45

Meghallja a segélykiáltást a prototípus mentődrón

A természeti katasztrófák utáni mentési folyamatokat nagyban nehezíti, hogy a terep sokszor rendkívül nehezen közelíthető meg, illetve eleve jelentős kiterjedésű, így ezeknél az eseményeknél a mentőalakulatok előszeretettel vetnek be drónokat. Egy kísérleti projekt most azt mutatja meg, hogy miként tudnak hatékonyabban kutatni a túlélők után a repülőalkalmatosságok.

Egy természeti katasztrófát kővető mentőexpedíció sikerességéhez ma már jelentős mértékben hozzájárulhatnak a drónok, melyekkel a mentőalakulatok átfogó, vizuális képet kaphatnak a legnehezebben megközelíthető területekről is. A Franunhofer FKIE egy kutatási projektjében szakemberek azon dolgoznak, hogy a drónok ne csak lássák, hanem hallják is a túlélőket.

dron_mic

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A projekt során egy kereskedelmi drónt láttak el egyelőre relatíve egyszerű mikrofonszerkezetekkel, majd a rendszert úgy tanították fel (lényegében azzal, hogy különféle segélykiáltásokat vettek fel és játszottak vissza), hogy a vezérlőszoftver képes legyen felismerni magát a segélykérést ez alapján pedig meghatározni a segélykérő pontos helyzetét. 

A drón a kutatást vezető szakemberek irányításával több sikeres tesztrepülést is végzett, mely során másodpercek alatt megtalálta a célszemélyt - a Fraunhofer FKIE kutatócsportja most olyan, nagyobb érzékenységű mikrofonokkal kísérletezik, melyek messzebbről is "meg tudják hallani" a segélykérést, ugyanakkor nem növelik meg kritikus mértékben a drón felszállótömegét.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.