Szerző: Koi Tamás

2021. június 18. 11:45

Meghallja a segélykiáltást a prototípus mentődrón

A természeti katasztrófák utáni mentési folyamatokat nagyban nehezíti, hogy a terep sokszor rendkívül nehezen közelíthető meg, illetve eleve jelentős kiterjedésű, így ezeknél az eseményeknél a mentőalakulatok előszeretettel vetnek be drónokat. Egy kísérleti projekt most azt mutatja meg, hogy miként tudnak hatékonyabban kutatni a túlélők után a repülőalkalmatosságok.

Egy természeti katasztrófát kővető mentőexpedíció sikerességéhez ma már jelentős mértékben hozzájárulhatnak a drónok, melyekkel a mentőalakulatok átfogó, vizuális képet kaphatnak a legnehezebben megközelíthető területekről is. A Franunhofer FKIE egy kutatási projektjében szakemberek azon dolgoznak, hogy a drónok ne csak lássák, hanem hallják is a túlélőket.

dron_mic

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A projekt során egy kereskedelmi drónt láttak el egyelőre relatíve egyszerű mikrofonszerkezetekkel, majd a rendszert úgy tanították fel (lényegében azzal, hogy különféle segélykiáltásokat vettek fel és játszottak vissza), hogy a vezérlőszoftver képes legyen felismerni magát a segélykérést ez alapján pedig meghatározni a segélykérő pontos helyzetét. 

A drón a kutatást vezető szakemberek irányításával több sikeres tesztrepülést is végzett, mely során másodpercek alatt megtalálta a célszemélyt - a Fraunhofer FKIE kutatócsportja most olyan, nagyobb érzékenységű mikrofonokkal kísérletezik, melyek messzebbről is "meg tudják hallani" a segélykérést, ugyanakkor nem növelik meg kritikus mértékben a drón felszállótömegét.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.