Szerző: Koi Tamás

2021. június 18. 11:45

Meghallja a segélykiáltást a prototípus mentődrón

A természeti katasztrófák utáni mentési folyamatokat nagyban nehezíti, hogy a terep sokszor rendkívül nehezen közelíthető meg, illetve eleve jelentős kiterjedésű, így ezeknél az eseményeknél a mentőalakulatok előszeretettel vetnek be drónokat. Egy kísérleti projekt most azt mutatja meg, hogy miként tudnak hatékonyabban kutatni a túlélők után a repülőalkalmatosságok.

Egy természeti katasztrófát kővető mentőexpedíció sikerességéhez ma már jelentős mértékben hozzájárulhatnak a drónok, melyekkel a mentőalakulatok átfogó, vizuális képet kaphatnak a legnehezebben megközelíthető területekről is. A Franunhofer FKIE egy kutatási projektjében szakemberek azon dolgoznak, hogy a drónok ne csak lássák, hanem hallják is a túlélőket.

dron_mic

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A projekt során egy kereskedelmi drónt láttak el egyelőre relatíve egyszerű mikrofonszerkezetekkel, majd a rendszert úgy tanították fel (lényegében azzal, hogy különféle segélykiáltásokat vettek fel és játszottak vissza), hogy a vezérlőszoftver képes legyen felismerni magát a segélykérést ez alapján pedig meghatározni a segélykérő pontos helyzetét. 

A drón a kutatást vezető szakemberek irányításával több sikeres tesztrepülést is végzett, mely során másodpercek alatt megtalálta a célszemélyt - a Fraunhofer FKIE kutatócsportja most olyan, nagyobb érzékenységű mikrofonokkal kísérletezik, melyek messzebbről is "meg tudják hallani" a segélykérést, ugyanakkor nem növelik meg kritikus mértékben a drón felszállótömegét.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 00:03

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!