:

Szerző: Koi Tamás

2021. június 18. 11:45

Meghallja a segélykiáltást a prototípus mentődrón

A természeti katasztrófák utáni mentési folyamatokat nagyban nehezíti, hogy a terep sokszor rendkívül nehezen közelíthető meg, illetve eleve jelentős kiterjedésű, így ezeknél az eseményeknél a mentőalakulatok előszeretettel vetnek be drónokat. Egy kísérleti projekt most azt mutatja meg, hogy miként tudnak hatékonyabban kutatni a túlélők után a repülőalkalmatosságok.

Egy természeti katasztrófát kővető mentőexpedíció sikerességéhez ma már jelentős mértékben hozzájárulhatnak a drónok, melyekkel a mentőalakulatok átfogó, vizuális képet kaphatnak a legnehezebben megközelíthető területekről is. A Franunhofer FKIE egy kutatási projektjében szakemberek azon dolgoznak, hogy a drónok ne csak lássák, hanem hallják is a túlélőket.

dron_mic

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A projekt során egy kereskedelmi drónt láttak el egyelőre relatíve egyszerű mikrofonszerkezetekkel, majd a rendszert úgy tanították fel (lényegében azzal, hogy különféle segélykiáltásokat vettek fel és játszottak vissza), hogy a vezérlőszoftver képes legyen felismerni magát a segélykérést ez alapján pedig meghatározni a segélykérő pontos helyzetét. 

A drón a kutatást vezető szakemberek irányításával több sikeres tesztrepülést is végzett, mely során másodpercek alatt megtalálta a célszemélyt - a Fraunhofer FKIE kutatócsportja most olyan, nagyobb érzékenységű mikrofonokkal kísérletezik, melyek messzebbről is "meg tudják hallani" a segélykérést, ugyanakkor nem növelik meg kritikus mértékben a drón felszállótömegét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 5. 16:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.