Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 10. 16:15

A memóriamodulok piacának ásza is teljes gőzzel ráállt a DDR5-re

Csupán néhány hónap kérdése és piacra kerül az első, DDR5 szabványú memóriamodult támogató PC-s platform. A generációváltásban érintett gyártók jóformán mindegyike készül a bemutatkozásra.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A DRAM-okkal foglalkozó nagyvállalatok már hónapok óta szállítják az első generációs DDR5 chipeket, így már a modulokat tervező szereplőkön a sor, hogy előálljanak az első termékekkel. Friss hírek szerint a memóriamodulok piacát utcahosszal vezető Kingston már az első túlhajtott, illetve túlhajtható termék mintapéldányaival is elkészült, amelyeket már az alaplapgyártók is megkaptak. A termék(ek) órajeléről egyelőre nincs hír, annyi azonban bizonyos, hogy a Kingston terméke programozható tápvezérlővel (PMIC) érkezik, amely lehetőséget nyújt a működés szempontjából kritikus feszültségértékek széles körű módosítására. A DDR5-ben egyébként hatalmas potenciál lakozik, közép- és hosszútávon effektív 10 000 MHz-ig skálázhatják a chipek órajelét, miközben a modulok kapacitása elérheti a fél terabájtot. Az első, DDR5-ös (is) támogató platformot az Intel készíti az idei év utolsó negyedévére datált Alder Lake-S formájában.

dimm

 

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.