Szerző: Koi Tamás

2021. február 8. 14:39

Csak Japánban: így született a DualSense bőre

A legapróbb részlet is számít - lehetne a japán technológiai ipar egyik jelmondata, miként a Sony PS5 tervezőrészlegének is, mely különös műgondot fordított arra, hogy a Dualsense kontroller felületén megjelenő mintegy 40 ezer szimbólum jól is nézzen ki, és jó is legyen kézbe venni az irányítóalkalmatosságot.

A Sony PS5-höz fejlesztett Dualsense kontrollerek másik érdekessége a rendkívül összetett, kifinomult haptikus visszajelzést nyújtó rezgőmotorokon túl maga a felület, mely egy szabad szemmel alig látható, speciális mintázatot kapott: az irányítóalkalmatosság burkolatát összesen mintegy 40 ezer, a Sony kontrollerein a kezdetek óta jelen lévő ikonikus szimbólum borítja, melyeket hosszas és kitartó munka révén álmodtak végleges formába a tervezők.

ps5_dualsense_microscope

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A PS5 és a Dualsense kontrollerek vezető fejlesztői most a The Verge számára elárulták, hogy a mintázott felület hogyan készült - mindenesetre a megoldás meglehetősen japános, azaz szó sincs arról, hogy valamiféle olcsó CAD trükkel állították volna elő a felületet, az alkotási folyamat ennél sokkal több élőmunkás és pepecselős részt tartalmazott.

A dizájnerek elmondása szerint több vázlat digitalizálása és több tucatnyi prototípus legyártása után készült el a mestermű, ami nem csak jól néz ki, hanem jó is megérinteni. Egyébként ugyanezt a mintázatot kapta maga a konzol és több kiegészítő is, bár ezek esetében nyilván a dizájnszempontok játszottak elsősorban szerepet, hacsak nem tartja valaki annyira nagy becsben az újdonsült PS5 játékgépét, hogy nap mint nap hosszasan simogatja a burkolatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról