Szerző: Koi Tamás

2021. január 19. 13:40

2021 a hálózatmegosztás éve lesz Németországban

A hálózati infrastruktúrák hatékonyabb kihasználására a jövőben várhatóan még nagyobb hangsúlyt fektetnek majd az operátorok, különösen a mobilszegmensben, ahol a párhuzamos építkezés helyett egyre több teret kap az infrastruktúra aktív és passzív elemeinek a közös használata.

Másik nagy helyi konkurensével, a Telefónica Deutschlanddel is hálózatmegosztási megállapodást kötött a Deutsche Telekom, ezzel az idei év során immár minkét versenytársával lesz valamilyen aktív infrastruktúramegosztási megállapodása a német cégnek. Gyakorlatilag ugyanezen a napon közben egy másik hasonló tartalmú megállapodás is létrejött a helyi Telefónica és a Vodafone leánycégek közt, ezzel a megosztási lánc lényegében teljesen körbe ért. A most aláírt egyezségektől elsősorban a vidéki régiókban tapasztalható "szürke zónák" felszámolását várják a felek.

bi-200212-gemeinsam-gegen-funkloecher-en
fotó: deutsche Telekom

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Telefónica és a DT-csoport hazai cége szerint ezekben a szürke zónákban jellemzően csak egyik-másik szolgáltatónak van hálózati lefedettsége, ezeket azonban kölcsönösségi alapon - mindenki jól felfogott érdekében - érdemes mielőbb felszámolni. A szolgáltatók aktív hálózatmegosztási megállapodása a 800 MHz-es sávban működtetett 4G-szolgáltatásra vonatkozik majd, vagyis hasonló elven működik, mint a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország közt 2015-ben létrejött, aktív infrastruktúra-elemek megosztására és a frekvencia kölcsönös haszonbérletére irányuló egyezség. Ez utóbbi jogszerűségét a magyar versenyhatóság azóta is vizsgálja, egyelőre érdemi eredmény nélkül.

A Deutsche Telekom egyébként tavaly februárban a Vodafone Deutschlanddel is kötött egy hasonló megállapodást (szintén aktív elemek megosztása, a szürke zónák felszámolása érdekében), illetve a három nagy piaci szereplő 2019 decemberében bejelentette, hogy közösen épít fel mintegy 6000 állomást az országban, melynek passzív kapacitását mindhárom operátor használhatja.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.