Szerző: Koi Tamás

2020. július 24. 13:12

Viharos gyorsasággal lelövik a 2G-s hálózatokat a tengerentúlon

Jövő év elejétől a tervek szerint már csak VoLTE-alapú hanghívással lehet majd hagyományos telefonbeszélgetést folytatni a T-Mobile US hálózatában.

Nagy levegőt véve úgy döntött a T-Mobile US vezetése, hogy elérkezett az idő a régi, 2G-s technológiák nyugdíjazására, így a szolgáltató hálózatán a jövő év elejétől már csak olyan készülékekkel lehet majd hanghívást bonyolítani, melyek VoLTE-képesek. 

Az operátor egyelőre nem verte különösebben nagy dobra a változást, egy kiszivárgott belső feljegyzésből ugyanakkor a legtöbb részlet kiderül, így többek közt az, hogy a szolgáltató augusztus 4-től már nem ad el új előfizetés mellé nem VoLTE-képes mobilt, továbbá aki nem a szolgáltatójától vette a telefont, és az nem kompatibilis az IP-alapú hangátviteli eljárással, az SMS-ben kap majd értesítést arról, hogy 2021. január 1-től problémái adódhatnak a hívásszolgáltatás igénybe vétele során.

Az amerikai T-Mobile a sajtó megkeresésére leszögezte, a változás kevés ügyfelet érint (bár még csak megközelítő számot sem közölt a cég), a kínálatban szereplő mobilok jelentős része pedig régóta VoLTE-képes. A szolgáltató a 2G-s hálózat lekapcsolását követően felszabaduló spektrumot a modernebb, 4G-s és 5G-s hálózatok számára csoportosítja át (refarming).

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Bár a lépés meglehetősen drasztikusnak tűnik, érdemes kiemelni, hogy az Egyesült Államokban a GSM-alapú hanghívásnak koránt sincs olyan tradíciója, mint Európában, ahol a mobilszolgáltatások alapját jelentette szinte a kezdetektől fogva a 900 MHz-es GSM-alapsáv. A T-Mobile US 2G-s szolgáltatásra jelenleg nem is használja (és soha nem is használta) ezt a sávot, a cég az 1900 MHz-es PCS sávban biztosít minimális spektrumkerettel GSM/GPRS/EDGE-szolgáltatást.

Hasonlóan drasztikusnak tűnő változásra szánta el magát az AT&T is, mely a héten egy meglehetősen félreérthető e-maillel bombázta azon előfizetőit, akik a nyilvántartás szerint olyan készüléket használnak, mely nem kompatibilis a cég VoLTE-hálózatával. Ebben többek közt az állt, hogy a szolgáltató rövidesen továbbfejleszti hálózatát, melyet az ügyfél csak akkor használhat tovább teljes körűen, ha új mobilt vásárol. Az AT&T jelen esetben a 3G-s hálózat lekapcsolására igyekezett meglehetősen szerencsétlen módon felhívni a figyelmet, tekintve, hogy a jelenlegi tervek szerint a lekapcsolásra és a teljes refarmingra csak 2022. februárjában kerül majd sor.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról