Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 8. 14:57

Féltve őrzött fejlesztést mutatott az Intel

A darabonként több millió dollárba kerülő fotomaszkoknak kritikus szerepük van a gyártásban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A félvezetőgyártók által jellemzően féltve őrzött fejlesztés mutatott meg az Intel. A chipgyártó 14 nanométeres csíkszélességéhez készített fotomaszkot a levilágítási folyamat egyik lépcsőjénél alkalmazzák, kvázi sablonként. A wafert a gyártás során fényérzékeny anyaggal kezelik, majd a 6x6 hüvelykes fotomaszkon keresztül megvilágítják, így alakítva ki a kívánt áramköröket. Egyetlen maszk ára technológiától függően több millió dollárba is kerülhet, a modern, több menetes levilágítás alkalmazó csíkszélességeknél pedig nem ritka, hogy 60-90 darab ilyen komponensre is szükség van, amely akár százmillió dollár feletti kiadást is jelenthet.

3:02

Intel Mask Operation: An Inside Look at a Critical Manufacturing Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Doloribus consectetur eaque tempore natus obcaecati ratione ipsum.

Még több videó

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról