:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 3. 12:29

Hasznosnak álcázott funkció mögé rejt a Meta egy adatvédelmi beállítást

A „Link History” a Facebook mobilalkalmazásban kattintott összes hivatkozást listázza, de ha nem szeretnénk, hogy azokat a hirdetésekhez használja fel a cég, szerencsére kikapcsolhatjuk.

Világszerte minden felhasználó láthatja majd idővel a Facebook mobilos verzióiban megjelenő új, Link History (Hivatkozáselőzmények) nevű funkciót. A hivatkozáselőzmények lényegében azoknak a webhelyeknek a listája, amelyeket az utóbbi 30 napban megtekintett a netező a Facebook alkalmazáson belül található böngészőben, de a Messenger-chatekből megnyitott hivatkozásokat a rendszer nem menti.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Meta tájékoztatása szerint az alapértelmezés szerint bekapcsolt funkció bármikor be- és kikapcsolható, de az adatok természetesen a hirdetések pontosabb célzását szolgálják, így ha nem szeretnénk, hogy az általunk érdekesnek talált hivatkozások alapján dobjon fel reklámokat az algoritmus, akkor az app böngészőbeállításai közt letilthatjuk a hivatkozáselőzmények tárolását.

A hivatkozáselőzmények kikapcsolása után a Meta egyben törli az addig tárolta linkelőzményeket, és a későbbiekben sem menti el azokat, így nem használja fel a hirdetésekhez. A cég azonban kiköti, hogy akár 90 napig is eltarthat a törlési folyamat befejezése.

A közösségi cég a funkciót azzal próbálja vonzóvá tenni a felhasználók számára, hogy az előzményeknek köszönhetően többé nem fognak elveszíteni egy korábban érdekes talált linket sem, de lényegében a felugró ablakkal arra ösztönzi őket, hogy egyezzenek bele az adatgyűjtés ezen módjába. Még aggasztóbb, hogy a cég bár évekig alapvetően ilyen módon is gyűjtött adatokat, most először ad lehetőséget arra, hogy a felhasználók maguk döntsenek arról, beleegyeznek-e, azt egy hasznosnak tűnő funkcióba csomagolva.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 23:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.