Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 3. 12:29

Hasznosnak álcázott funkció mögé rejt a Meta egy adatvédelmi beállítást

A „Link History” a Facebook mobilalkalmazásban kattintott összes hivatkozást listázza, de ha nem szeretnénk, hogy azokat a hirdetésekhez használja fel a cég, szerencsére kikapcsolhatjuk.

Világszerte minden felhasználó láthatja majd idővel a Facebook mobilos verzióiban megjelenő új, Link History (Hivatkozáselőzmények) nevű funkciót. A hivatkozáselőzmények lényegében azoknak a webhelyeknek a listája, amelyeket az utóbbi 30 napban megtekintett a netező a Facebook alkalmazáson belül található böngészőben, de a Messenger-chatekből megnyitott hivatkozásokat a rendszer nem menti.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Meta tájékoztatása szerint az alapértelmezés szerint bekapcsolt funkció bármikor be- és kikapcsolható, de az adatok természetesen a hirdetések pontosabb célzását szolgálják, így ha nem szeretnénk, hogy az általunk érdekesnek talált hivatkozások alapján dobjon fel reklámokat az algoritmus, akkor az app böngészőbeállításai közt letilthatjuk a hivatkozáselőzmények tárolását.

A hivatkozáselőzmények kikapcsolása után a Meta egyben törli az addig tárolta linkelőzményeket, és a későbbiekben sem menti el azokat, így nem használja fel a hirdetésekhez. A cég azonban kiköti, hogy akár 90 napig is eltarthat a törlési folyamat befejezése.

A közösségi cég a funkciót azzal próbálja vonzóvá tenni a felhasználók számára, hogy az előzményeknek köszönhetően többé nem fognak elveszíteni egy korábban érdekes talált linket sem, de lényegében a felugró ablakkal arra ösztönzi őket, hogy egyezzenek bele az adatgyűjtés ezen módjába. Még aggasztóbb, hogy a cég bár évekig alapvetően ilyen módon is gyűjtött adatokat, most először ad lehetőséget arra, hogy a felhasználók maguk döntsenek arról, beleegyeznek-e, azt egy hasznosnak tűnő funkcióba csomagolva.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról