Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 3. 12:29

Hasznosnak álcázott funkció mögé rejt a Meta egy adatvédelmi beállítást

A „Link History” a Facebook mobilalkalmazásban kattintott összes hivatkozást listázza, de ha nem szeretnénk, hogy azokat a hirdetésekhez használja fel a cég, szerencsére kikapcsolhatjuk.

Világszerte minden felhasználó láthatja majd idővel a Facebook mobilos verzióiban megjelenő új, Link History (Hivatkozáselőzmények) nevű funkciót. A hivatkozáselőzmények lényegében azoknak a webhelyeknek a listája, amelyeket az utóbbi 30 napban megtekintett a netező a Facebook alkalmazáson belül található böngészőben, de a Messenger-chatekből megnyitott hivatkozásokat a rendszer nem menti.

AI agent fejlesztői képzést indít a HWSW!

Szeptember 21-én 8 alkalmas, 24 órás gyakorlatorientált online képzést indítunk. Augusztus 26-ig early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni!

AI agent fejlesztői képzést indít a HWSW! Szeptember 21-én 8 alkalmas, 24 órás gyakorlatorientált online képzést indítunk. Augusztus 26-ig early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni!

A Meta tájékoztatása szerint az alapértelmezés szerint bekapcsolt funkció bármikor be- és kikapcsolható, de az adatok természetesen a hirdetések pontosabb célzását szolgálják, így ha nem szeretnénk, hogy az általunk érdekesnek talált hivatkozások alapján dobjon fel reklámokat az algoritmus, akkor az app böngészőbeállításai közt letilthatjuk a hivatkozáselőzmények tárolását.

A hivatkozáselőzmények kikapcsolása után a Meta egyben törli az addig tárolta linkelőzményeket, és a későbbiekben sem menti el azokat, így nem használja fel a hirdetésekhez. A cég azonban kiköti, hogy akár 90 napig is eltarthat a törlési folyamat befejezése.

A közösségi cég a funkciót azzal próbálja vonzóvá tenni a felhasználók számára, hogy az előzményeknek köszönhetően többé nem fognak elveszíteni egy korábban érdekes talált linket sem, de lényegében a felugró ablakkal arra ösztönzi őket, hogy egyezzenek bele az adatgyűjtés ezen módjába. Még aggasztóbb, hogy a cég bár évekig alapvetően ilyen módon is gyűjtött adatokat, most először ad lehetőséget arra, hogy a felhasználók maguk döntsenek arról, beleegyeznek-e, azt egy hasznosnak tűnő funkcióba csomagolva.

Mi történik egy jelölt keresésénél, a kiválasztásnál a háttérben? Két IT fejvadász társaságában beszélgettünk arról, hogyan zajlik a folyamat a másik oldalról.

a címlapról