:

Szerző: Koi Tamás

2023. november 28. 09:57

Egyre több ügyfelet terel privát IP alá a Telekom

A NAT, azaz a hálózati címfordítás közkedvelt eszköz a távközlési cégek kezében a vészesen apadó publikus IPv4 címtartomány kordában tartására - a Telekom most újabb ügyfeleket tett át a platformra.

Valószínűleg nem árulunk el különösen nagy újdonságot senkinek sem azzal, hogy a publikus IPv4 címek erősen fogytán vannak (vagyis gyakorlatilag elfogytak), amely az internetszolgáltatókat, illetve bizonyos esetekben azok ügyfeleit is új kihívások elé állítja. A hálózatüzemeltetők két eszközhöz nyúlnak előszeretettel a probléma kiküszöbölésére: az egyik a NAT (pontosabban a carrier-grade NAT, azaz CGN) a másik az IPv6.

A Magyar Telekomnál a kettő kéz a kézben jár, a szolgáltató folyamatosan tereli át az xDSL- és újabban GPON-alapú elérést használó ügyfeleket NAT platform alá, ami bizonyos esetekben problémákhoz vezethet, jellemzően akkor, ha az előfizető kívülről szeretné elérni az otthoni hálózatába kötött eszközeit. 

A Telekom éppen az elmúlt hetekben bővítette ki azon ügyfelek körét, melyeknél NAT-olást alkalmaznak, ennek hátteréről kérdeztük a szolgáltatót.

Az elmúlt 7 év során szignifikánsan csökkent azon szolgáltatások száma, amelynél a NAT-olás problémát okozhatott (pl. okosotthon, kamera, NAS stb.) – felismerték a gyártók is a problémát és jellemzően az otthoni hálózatban lévő eszköz és a mobilalkalmazás is egy szerveren keresztül kommunikál egymással, nem direktben

-írta megkeresésünkre a Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatósága.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Hozzátették, jelenleg a Telekom teljes vezetékes internetforgalmának fele már IPv6-on zajlik, ez esetben értelemszerűen nincs szükség NAT-ra, hiszen a publikusan kiosztható címeket ez a protokoll megsokszorozza, így akár a magánhálózatba kötött kliensek is egyedi, publikus címet kaphatnak.

Részben a fentiek miatt a Telekom jelenleg kizárólag azoknál az ügyfeleknél alkalmaz IPv4 NAT-ot, melyeknél az IPv6 elérés biztosított.

Egyedi, a címfordításra visszavezethető problémák esetén a szolgáltató ügyfelei továbbra is kérhetik az ügyfélszolgálaton, hogy vegyék ki őket a NAT alól - jegyzi meg a Telekom.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.