Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 19. 14:30

Házon belül fejleszt egyedi chipet a Meta az MI miatt

A közösségi óriás első alkalommal beszélt chiptervezési ambícióiról.

A Meta pénteken bővebben beszámolt róla, miként tervezi fejleszteni a mesterségesintelligencia-szolgáltatásokat kiszolgáló házon belüli infrastruktúráját, amivel leginkább azt próbálhatta megüzenni a közösségi óriás, hogy próbál lépést tartani a rivális Microsofttal és a Google-lel. Alexis Bjorlin, a Meta infrastruktúráért felelős alelnöke szerint a saját hardvernek köszönhetően minden folyamat és réteg a cég kezében összpontosul, az adatközpontok tervezésétől kezdve a keretrendszerek képzéséig, a vertikális integráció kitágítja az MI-vel kapcsolatos kutatások határait és a lehetőségeket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az elmúlt évtizedben a Meta dollármilliárdokat költött a területükön kiemelkedőnek számító adattudósok toborzására és az MI-fejlesztésekre, amik azóta beépültek a cég alkalmazásaiba és szolgáltatásaiba, a moderációs szűrőkbe és a hirdetésajánlókba, a cég azonban küszködik azzal, hogy a kutatási innovációt termékké alakítsa, különösen a generatív MI területén.

2022-ig a Meta CPU-k és egy egyedi chip segítségével hajtotta MI-algoritmusait, aminek a szélesebb körű elérhetőségét a tavalyi évre ígérte, ám végül elhalasztotta, a források szerint helyette több milliárd értékben rendelt GPU-kat az Nvidiától, ami magával hozta az adatközpontok működésének újragondolását is. Ennek ellenére a Meta nem kaszálja el a dolgot, és ambiciózusabb tervvel állt elő egy házon belül fejlesztett chip elkészítésére, ami 2025-ben nyerheti el végleges állapotát, hogy utána a cég MI modellek betanítására és azok futtatására használja fel. 

Az egyedi chipekre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a nagy technológiai cégek: a Google-nek ott a Tensor Processing Unit (TPU), amivel a PaLM-2 nagy nyelvi modellt és az Imagent tanítja, a Microsoft pedig az AMD-vel működik együtt az Athena nevű chip fejlesztésén. A Meta szóvivője egyelőre nem kommentálta az új chip bevezetési ütemtervét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról