Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 19. 14:30

Házon belül fejleszt egyedi chipet a Meta az MI miatt

A közösségi óriás első alkalommal beszélt chiptervezési ambícióiról.

A Meta pénteken bővebben beszámolt róla, miként tervezi fejleszteni a mesterségesintelligencia-szolgáltatásokat kiszolgáló házon belüli infrastruktúráját, amivel leginkább azt próbálhatta megüzenni a közösségi óriás, hogy próbál lépést tartani a rivális Microsofttal és a Google-lel. Alexis Bjorlin, a Meta infrastruktúráért felelős alelnöke szerint a saját hardvernek köszönhetően minden folyamat és réteg a cég kezében összpontosul, az adatközpontok tervezésétől kezdve a keretrendszerek képzéséig, a vertikális integráció kitágítja az MI-vel kapcsolatos kutatások határait és a lehetőségeket.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az elmúlt évtizedben a Meta dollármilliárdokat költött a területükön kiemelkedőnek számító adattudósok toborzására és az MI-fejlesztésekre, amik azóta beépültek a cég alkalmazásaiba és szolgáltatásaiba, a moderációs szűrőkbe és a hirdetésajánlókba, a cég azonban küszködik azzal, hogy a kutatási innovációt termékké alakítsa, különösen a generatív MI területén.

2022-ig a Meta CPU-k és egy egyedi chip segítségével hajtotta MI-algoritmusait, aminek a szélesebb körű elérhetőségét a tavalyi évre ígérte, ám végül elhalasztotta, a források szerint helyette több milliárd értékben rendelt GPU-kat az Nvidiától, ami magával hozta az adatközpontok működésének újragondolását is. Ennek ellenére a Meta nem kaszálja el a dolgot, és ambiciózusabb tervvel állt elő egy házon belül fejlesztett chip elkészítésére, ami 2025-ben nyerheti el végleges állapotát, hogy utána a cég MI modellek betanítására és azok futtatására használja fel. 

Az egyedi chipekre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a nagy technológiai cégek: a Google-nek ott a Tensor Processing Unit (TPU), amivel a PaLM-2 nagy nyelvi modellt és az Imagent tanítja, a Microsoft pedig az AMD-vel működik együtt az Athena nevű chip fejlesztésén. A Meta szóvivője egyelőre nem kommentálta az új chip bevezetési ütemtervét.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról