:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 13. 13:31

Kihátrálhat Elon Musk a Twitter felvásárlásából

Ideiglenes felfüggesztették a Twitter felvásárlását, a parkolópályára tett üzlet hátterében azonban több dolog sem zajlik problémamentesen.

Újabb fordulathoz ért a Musk-Twitter saga: Elon Musk felfüggeszti a Twitter megvásárlására tett ajánlatát hetekkel azután, hogy a cég igazgatótanácsa elfogadta a 44 milliárd dolláros üzletet. A Tesla-vezér spamekkel és hamis fiókokkal magyarázza a dolgot, tweetje szerint az üzlet addig lesz átmenetileg parkolópályán, amíg a Twitter oldaláról nincs alátámasztva a kijelentés, miszerint a spam- és kamufiókok a felhasználók kevesebb mint öt százalékát teszik ki a közösségi felületen (ez a Twitter hónap elején közölt becslése az első negyedévre vonatkozóan). A hír hatására a Twitter árfolyama 17 százalékot esett.

API-meetup: Háborúk és kiberhadviselés az API-k korában (x)

Ha érdekelnek a leggyakoribb támadások és a védekezés módja, gyere el június 9-i online meetupunkra!

API-meetup: Háborúk és kiberhadviselés az API-k korában (x) Ha érdekelnek a leggyakoribb támadások és a védekezés módja, gyere el június 9-i online meetupunkra!

Az Axios szerint jó eséllyel ez egy kihátrálás előszele, mivel a háttérben több dolog sem megy gördülékenyen. A Wall Street szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az üzletember valóban megveszi-e a platformot, aminek a felvásárlására egy olyan finanszírozási csomagot állított össze, aminek több mint kétharmada saját vagyonából jön (többek közt Tesla-részvényekből), a maradék pedig banki kölcsönökből. Hogy a kamufiókokra és spamre hivatkozik, szintén furcsa, mivel ilyen statisztikákról a felvásárlás előtt szoktak tájékozódni a cégek, nem pedig már a nagy bejelentések után.

Fontos aspektusa lehet az üzlet meghiúsulásának, hogy az jelentős mértékben függ a Tesla árfolyamától, lévén Musk az üzlet készpénzes, illetve a hitellel finanszírozott részénél is erősen támaszkodik az általa birtokolt részvényekre. Nyilvánvalóan ez egyrészt részvényeladással járhat, másrészt a hiteleknél fedezetként szolgál. Az április 14-i bejelentés óta azonban a Tesla papírok közel 30 százalékot estek, így az üzlet pénzügyi alapjául szolgáló bázis erősen megingott. A Tesla zuhanását jórészt az hajtja, hogy a részvényesek eladásra számítanak Musktól, az ezzel együtt járó árfolyamcsökkenéssel, ezért tömegesen szabadulnak meg a papíroktól, így a folyamat öngerjesztővé vált. A dolog pikantériája, hogy a Tesla piaci kapitalizációja a Twitter deal bejelentése óta sokszorosával csökkent, mint a Twitterért kínált 44 milliárd dollár.

Szintén friss hír, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálatot indított Muskkal szemben, mert a SEC szerint a Tesla-vezér az üzletkötés többhetes folyamata során késve nyújtott be egy fontos dokumentumot, erről már korábban is voltak sejtések, de most már hivatalossá vált.

Május végén ismét 3 alkalommal jelentkezünk, lesz CI/CD, Flutter, és one-man-show is, ahol alaposan bemutatkozik a Tekton, a K8s natív pipeline.

:
a címlapról