:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 13. 13:31

Kihátrálhat Elon Musk a Twitter felvásárlásából

Ideiglenes felfüggesztették a Twitter felvásárlását, a parkolópályára tett üzlet hátterében azonban több dolog sem zajlik problémamentesen.

Újabb fordulathoz ért a Musk-Twitter saga: Elon Musk felfüggeszti a Twitter megvásárlására tett ajánlatát hetekkel azután, hogy a cég igazgatótanácsa elfogadta a 44 milliárd dolláros üzletet. A Tesla-vezér spamekkel és hamis fiókokkal magyarázza a dolgot, tweetje szerint az üzlet addig lesz átmenetileg parkolópályán, amíg a Twitter oldaláról nincs alátámasztva a kijelentés, miszerint a spam- és kamufiókok a felhasználók kevesebb mint öt százalékát teszik ki a közösségi felületen (ez a Twitter hónap elején közölt becslése az első negyedévre vonatkozóan). A hír hatására a Twitter árfolyama 17 százalékot esett.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Axios szerint jó eséllyel ez egy kihátrálás előszele, mivel a háttérben több dolog sem megy gördülékenyen. A Wall Street szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az üzletember valóban megveszi-e a platformot, aminek a felvásárlására egy olyan finanszírozási csomagot állított össze, aminek több mint kétharmada saját vagyonából jön (többek közt Tesla-részvényekből), a maradék pedig banki kölcsönökből. Hogy a kamufiókokra és spamre hivatkozik, szintén furcsa, mivel ilyen statisztikákról a felvásárlás előtt szoktak tájékozódni a cégek, nem pedig már a nagy bejelentések után.

Fontos aspektusa lehet az üzlet meghiúsulásának, hogy az jelentős mértékben függ a Tesla árfolyamától, lévén Musk az üzlet készpénzes, illetve a hitellel finanszírozott részénél is erősen támaszkodik az általa birtokolt részvényekre. Nyilvánvalóan ez egyrészt részvényeladással járhat, másrészt a hiteleknél fedezetként szolgál. Az április 14-i bejelentés óta azonban a Tesla papírok közel 30 százalékot estek, így az üzlet pénzügyi alapjául szolgáló bázis erősen megingott. A Tesla zuhanását jórészt az hajtja, hogy a részvényesek eladásra számítanak Musktól, az ezzel együtt járó árfolyamcsökkenéssel, ezért tömegesen szabadulnak meg a papíroktól, így a folyamat öngerjesztővé vált. A dolog pikantériája, hogy a Tesla piaci kapitalizációja a Twitter deal bejelentése óta sokszorosával csökkent, mint a Twitterért kínált 44 milliárd dollár.

Szintén friss hír, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálatot indított Muskkal szemben, mert a SEC szerint a Tesla-vezér az üzletkötés többhetes folyamata során késve nyújtott be egy fontos dokumentumot, erről már korábban is voltak sejtések, de most már hivatalossá vált.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 06:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.