:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 11. 14:43

Nem akarnak visszatérni az irodákba az Apple dolgozói

A világjárvány alatt a legtöbb nem kiskereskedelmi Apple-alkalmazott otthonról dolgozott, de az Apple most már ragaszkodik ahhoz, hogy lassan mindenki visszatérjen az irodába. Az alkalmazottaknak ez viszont nem tetszik, van aki a felmondása okai közt is említi.

Alkalmazottak szervezett csoportja próbálja letörni az Apple azon tervét, hogy minél több dolgozóját terelje vissza az irodákba, május 23-tól a tervek szerint életbe lép cégen belül a heti három irodai munkavégzést előíró szabályzat. Az ellenállásnak látványosabb mozzanatai is vannak: a The Verge újságírója szombaton tette közzé Twitteren, hogy a cég gépi tanulásért felelős igazgatója, Ian Goodfellow távozik a vállalattól, és a távozása okaként említette az irodába való visszatérést is, a szakember szerint a nagyobb rugalmasság lenne a legjobb döntés a csapata számára. De nem Goodfellow az egyetlen, többen is távoztak már korábban ilyen okból.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Apple jelenlegi, munkavégzés helyére irányuló szabályzata csapatonként és szerepkörönként változik, de alapvetően minden dolgozó számára javasolt a heti 1-2 nap irodai jelenlét, egyes alkalmazottak számára pedig legalább 2-3 napot írtak elő. A korlátlan home office felszámolását többen is ellenzik, ennek eredményeként alakult meg az „Apple Together” nevű csoportosulás, amelynek tagjai nemrég nyílt levelet címeztek a vezetőségnek. Ebben kiemelik, hogy az irodában való tartózkodásnak nincs különösebb értelme, a kollégákkal való együttműködés otthonról kezelhetőbb, ahogy a videóhívások lebonyolítása is.

Hozzáteszik, hogy mivel az Apple irodái nagy forgalmú városokban találhatók, a napi ingázás is negatív hatással bír az alkalmazottak magánéletére, energiaszintjére, illetve korlátozza, hogy kik csatlakozhatnak a céghez. Okos húzásként azt is említi a levél, hogy az Apple marketingje éppen a távoli munkavégzést és a mobilitást hangsúlyozza ki az iPhone és az iPad termékeknél, és hogy a pandémia alatt gördülékenyen kialakult a kínai részlegekkel való együttműködés is a távmunka-eszközök lévén.

A többi techcég némileg engedékenyebb, a Dropbox, a Twitter és a Lyft például megengedi, hogy a dolgozók továbbra is kedvük szerint, akár korlátlanul home office-ban végezhessék feladataikat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.