:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 11. 14:43

Nem akarnak visszatérni az irodákba az Apple dolgozói

A világjárvány alatt a legtöbb nem kiskereskedelmi Apple-alkalmazott otthonról dolgozott, de az Apple most már ragaszkodik ahhoz, hogy lassan mindenki visszatérjen az irodába. Az alkalmazottaknak ez viszont nem tetszik, van aki a felmondása okai közt is említi.

Alkalmazottak szervezett csoportja próbálja letörni az Apple azon tervét, hogy minél több dolgozóját terelje vissza az irodákba, május 23-tól a tervek szerint életbe lép cégen belül a heti három irodai munkavégzést előíró szabályzat. Az ellenállásnak látványosabb mozzanatai is vannak: a The Verge újságírója szombaton tette közzé Twitteren, hogy a cég gépi tanulásért felelős igazgatója, Ian Goodfellow távozik a vállalattól, és a távozása okaként említette az irodába való visszatérést is, a szakember szerint a nagyobb rugalmasság lenne a legjobb döntés a csapata számára. De nem Goodfellow az egyetlen, többen is távoztak már korábban ilyen okból.

API-meetup: Háborúk és kiberhadviselés az API-k korában (x)

Ha érdekelnek a leggyakoribb támadások és a védekezés módja, gyere el június 9-i online meetupunkra!

API-meetup: Háborúk és kiberhadviselés az API-k korában (x) Ha érdekelnek a leggyakoribb támadások és a védekezés módja, gyere el június 9-i online meetupunkra!

Az Apple jelenlegi, munkavégzés helyére irányuló szabályzata csapatonként és szerepkörönként változik, de alapvetően minden dolgozó számára javasolt a heti 1-2 nap irodai jelenlét, egyes alkalmazottak számára pedig legalább 2-3 napot írtak elő. A korlátlan home office felszámolását többen is ellenzik, ennek eredményeként alakult meg az „Apple Together” nevű csoportosulás, amelynek tagjai nemrég nyílt levelet címeztek a vezetőségnek. Ebben kiemelik, hogy az irodában való tartózkodásnak nincs különösebb értelme, a kollégákkal való együttműködés otthonról kezelhetőbb, ahogy a videóhívások lebonyolítása is.

Hozzáteszik, hogy mivel az Apple irodái nagy forgalmú városokban találhatók, a napi ingázás is negatív hatással bír az alkalmazottak magánéletére, energiaszintjére, illetve korlátozza, hogy kik csatlakozhatnak a céghez. Okos húzásként azt is említi a levél, hogy az Apple marketingje éppen a távoli munkavégzést és a mobilitást hangsúlyozza ki az iPhone és az iPad termékeknél, és hogy a pandémia alatt gördülékenyen kialakult a kínai részlegekkel való együttműködés is a távmunka-eszközök lévén.

A többi techcég némileg engedékenyebb, a Dropbox, a Twitter és a Lyft például megengedi, hogy a dolgozók továbbra is kedvük szerint, akár korlátlanul home office-ban végezhessék feladataikat.

Május végén ismét 3 alkalommal jelentkezünk, lesz CI/CD, Flutter, és one-man-show is, ahol alaposan bemutatkozik a Tekton, a K8s natív pipeline.

:
a címlapról