:

Szerző: Koi Tamás

2022. március 24. 11:57

Elhunyt a GIF megalkotója

Életének 74. évében, március 14-én elhunyt Stephen Wilhite, akinek a manapság rendkívül divatos, animált internetes mémek formátumát, a GIF-et köszönhetjük.

A GIF-ek, a különböző vicces, illetve kifejező animált internetes mémek ma nem létezhetnének Stephen Wilhite nélkül, aki a formátum megalkotásával vonult be az internet örök halhatatlanjai közé - igaz, mint oly sok minden más, a világhálóval kapcsolatos innováció, a GIF sem azt a funkciót szolgálta eredetileg, amit most teljesít.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Wilhite a '80-as években, a CompuServe munkatársaként találta fel a Graphics Interchange Format nevű képformátumot, mely az évtized végén kezdett széles körben terjedni. A formátum akkor azzal a céllal jött létre, hogy a mai szemmel irgalmatlanul lassú internetkapcsolatokon keresztül "nagy felbontású, magas minőségű" grafikát lehessen továbbítani (akkoriban a weboldalak szinte vegytisztán szöveges elemekből álltak).

A szakember végül az ezredfordulót követő években vonult vissza (a CompuServe ekkor már legfeljebb árnyéka volt egykori önmagának), ezt követően utazgatással és modellvasútazással múlatta idejét. Stephen Wilhite 74 éves korában, koronavírus-fertőzés szövődményeiben hunyt el.

Via The Verge.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.