:

Szerző: Koi Tamás

2022. március 24. 11:57

Elhunyt a GIF megalkotója

Életének 74. évében, március 14-én elhunyt Stephen Wilhite, akinek a manapság rendkívül divatos, animált internetes mémek formátumát, a GIF-et köszönhetjük.

A GIF-ek, a különböző vicces, illetve kifejező animált internetes mémek ma nem létezhetnének Stephen Wilhite nélkül, aki a formátum megalkotásával vonult be az internet örök halhatatlanjai közé - igaz, mint oly sok minden más, a világhálóval kapcsolatos innováció, a GIF sem azt a funkciót szolgálta eredetileg, amit most teljesít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Wilhite a '80-as években, a CompuServe munkatársaként találta fel a Graphics Interchange Format nevű képformátumot, mely az évtized végén kezdett széles körben terjedni. A formátum akkor azzal a céllal jött létre, hogy a mai szemmel irgalmatlanul lassú internetkapcsolatokon keresztül "nagy felbontású, magas minőségű" grafikát lehessen továbbítani (akkoriban a weboldalak szinte vegytisztán szöveges elemekből álltak).

A szakember végül az ezredfordulót követő években vonult vissza (a CompuServe ekkor már legfeljebb árnyéka volt egykori önmagának), ezt követően utazgatással és modellvasútazással múlatta idejét. Stephen Wilhite 74 éves korában, koronavírus-fertőzés szövődményeiben hunyt el.

Via The Verge.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.