Szerző: Koi Tamás

2022. március 24. 11:57

Elhunyt a GIF megalkotója

Életének 74. évében, március 14-én elhunyt Stephen Wilhite, akinek a manapság rendkívül divatos, animált internetes mémek formátumát, a GIF-et köszönhetjük.

A GIF-ek, a különböző vicces, illetve kifejező animált internetes mémek ma nem létezhetnének Stephen Wilhite nélkül, aki a formátum megalkotásával vonult be az internet örök halhatatlanjai közé - igaz, mint oly sok minden más, a világhálóval kapcsolatos innováció, a GIF sem azt a funkciót szolgálta eredetileg, amit most teljesít.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Wilhite a '80-as években, a CompuServe munkatársaként találta fel a Graphics Interchange Format nevű képformátumot, mely az évtized végén kezdett széles körben terjedni. A formátum akkor azzal a céllal jött létre, hogy a mai szemmel irgalmatlanul lassú internetkapcsolatokon keresztül "nagy felbontású, magas minőségű" grafikát lehessen továbbítani (akkoriban a weboldalak szinte vegytisztán szöveges elemekből álltak).

A szakember végül az ezredfordulót követő években vonult vissza (a CompuServe ekkor már legfeljebb árnyéka volt egykori önmagának), ezt követően utazgatással és modellvasútazással múlatta idejét. Stephen Wilhite 74 éves korában, koronavírus-fertőzés szövődményeiben hunyt el.

Via The Verge.

a címlapról