Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 27. 12:43

Koronavírusos lett a magyar kontaktkövető app kormányzati felelőse

A kontaktkövető appok használata sokáig a koronavírus világjárvánnyal szembeni küzdelem egyik legfontosabb eszközének tűnt, ám úgy tűnik, a nemzetközi együttműködések hiánya miatt ezek az appok a legjobb esetben is csak belföldön működőképesek.

Akik eddig nem használták a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által jegyzett, egyébként észak-macedón fejlesztésen alapuló VírusRadar nevű kontaktkövető appot, azoknak az átlátszó friss értesülését olvasva aligha jön majd meg a kedvük ahhoz, hogy okostelefonukkal felvértezve beszálljanak a koronavírus elleni digitális hadviselésbe.

A lap több forrásból is úgy értesült ugyanis, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium VírusRadar-projektért felelős helyettes államtitkára, Solymár Károly Balázs a minisztérium egy másik munkatársával nyár eleji törökországi utazása során elkapta a koronavírust.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Az összképhez persze hozzátartozik, hogy a kormányok jelenleg még az EU-n belül sem jutottak teljes konszenzusra azzal kapcsolatban, hogy a külföldi utazások során hogyan hozzák összhangba a különféle kontaktkövető appok működését, ráadásul ez eleve csak az olyan, decentralizált modellt követő appok esetében életképes elgondolás, melyek egy platformra épülnek (ilyenek lehetnek például a Google és az Apple saját megoldására épülő appok).

A jelenleg 1.0.1-s verziónál tartó, Android mellett iOS platformon is elérhető VirusRadarnak egyelőre nem sikerült tömegekhez eljutnia Magyarországon, melynek egyik oka lehet a járványveszély enyhülése miatti lazítás, miközben a másik oldalról az app gyakorlatilag a megjelenése óta zéró kommunikációs támogatást kap a kormányzat és a privát szektor érintett szereplői részéről.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról