Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 27. 12:43

Koronavírusos lett a magyar kontaktkövető app kormányzati felelőse

A kontaktkövető appok használata sokáig a koronavírus világjárvánnyal szembeni küzdelem egyik legfontosabb eszközének tűnt, ám úgy tűnik, a nemzetközi együttműködések hiánya miatt ezek az appok a legjobb esetben is csak belföldön működőképesek.

Akik eddig nem használták a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által jegyzett, egyébként észak-macedón fejlesztésen alapuló VírusRadar nevű kontaktkövető appot, azoknak az átlátszó friss értesülését olvasva aligha jön majd meg a kedvük ahhoz, hogy okostelefonukkal felvértezve beszálljanak a koronavírus elleni digitális hadviselésbe.

A lap több forrásból is úgy értesült ugyanis, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium VírusRadar-projektért felelős helyettes államtitkára, Solymár Károly Balázs a minisztérium egy másik munkatársával nyár eleji törökországi utazása során elkapta a koronavírust.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az összképhez persze hozzátartozik, hogy a kormányok jelenleg még az EU-n belül sem jutottak teljes konszenzusra azzal kapcsolatban, hogy a külföldi utazások során hogyan hozzák összhangba a különféle kontaktkövető appok működését, ráadásul ez eleve csak az olyan, decentralizált modellt követő appok esetében életképes elgondolás, melyek egy platformra épülnek (ilyenek lehetnek például a Google és az Apple saját megoldására épülő appok).

A jelenleg 1.0.1-s verziónál tartó, Android mellett iOS platformon is elérhető VirusRadarnak egyelőre nem sikerült tömegekhez eljutnia Magyarországon, melynek egyik oka lehet a járványveszély enyhülése miatti lazítás, miközben a másik oldalról az app gyakorlatilag a megjelenése óta zéró kommunikációs támogatást kap a kormányzat és a privát szektor érintett szereplői részéről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról