Szerző: Koi Tamás

2020. március 4. 14:17

Nem vadászhatunk többé E.T.-re otthon

Húsz éven át tartó, az otthoni számítástechnika és az űrkutatás mindeddig legnagyobb közös korszaka zárulhat le a SETI@Home projekt március végi leállásával.

Március 31-én küldi ki az utolsó adatcsomagokat a SETI@Home szervere a kliensszámítógépek számára, így közel 20 év elteltével lezárul az (otthoni) számítástechnika és az űrtudomány legnagyobb közös projektje. A Berkeley Egyetem SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence) kutatócsoportja által 1999-ben indított közösségi analízis rendszer célja az volt, hogy az Arecibo Obszervatórium hatalmas rádiótávcsöve által a világűrből fogott jelek közül kiszűrje a zajt, hogy a kutatók a továbbiakban a "hasznos" tartalmat analizálhassák.

 

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A projekt az ezredfordulón óriási sikerrel indult, pár hónappal a rajt után már a világ 226 országából 2,6 millióan állították hadba számítógépük üresjárati kapacitását a jellegzetes képernyőkímélővel kísérve - ekkora érdeklődésre láthatóan a kutatók sem voltak felkészülve - jellemző például, hogy az obszervatórium internetkapcsolata hamar olyan szűkösnek bizonyult, hogy a felvételeket eleinte mágnesszalagokon kellett eljuttatni az egyetem részére, ahol a szerverek szétosztották a 100 másodperces időegységekre lebontott adatszeleteket a kliensek között.

Egyesek szerint a SETI@Home minden felhőszolgáltatás ősatyja volt, mivel a rendszer a számítási kapacitást több millió végpontra disztributálta, míg mások szerint a projekt nem tett hozzá semmit az űrkutatáshoz, illetve a földön kívüli élet semmi jelét nem sikerült fellelni, így az egész csak arra volt jó, hogy az áramszolgáltatók nagyobb bevételhez juthattak a konstans teljes áramfelvétellel üzemelő PC-k révén.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról