Megjelent a Pine64 linuxos okostelefonja

A kiválasztott rendszert ugyanakkor a felhasználóknak kell telepíteni rá.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Már megvásárolható a PinePhone, a 150 dolláros, Linux alapú okostelefon - legalábbis azoknak, akik nem bánják, ha maguknak kell operációs rendszert telepíteni az eszközre. A Pine64 által fejlesztett készüléket a cég első körben ennek megfelelően inkább fejlesztőknek szánja, akik több rendszer közül is választhatnak: a készülékre igény szerint az Alpine Linuxra építő postmarketOS, Ubuntu Touch, Sailfish OS, vagy annak teljesen nyílt forrású verziója, a Nemo Mobile, a Maemo Leste, LuneOS vagy akár Manjaro is telepíthető. A készülékben egy komótos, négy Cortex-A53 maggal operáló Allwinner A64 SoC dolgozik, 2 gigabájt RAM, 16 gigabájt belső tárhely és egy 2750 mAh kapacitású akku társaságában.

pinephone

Noha a hardver a piacon megszokott belépőszintnek is az alját kapargatja, a készülékben azért akad néhány érdekesség, ilyen a hátlapot lepattintva elérhetővé váló hat pines csatlakozó, amellyel különböző kiegészítők csatolhatók az eszközhöz, a gyártó még idén egy billentyűzetes tokot is ígér hozzá. A hátlap mögött továbbá hat DIP kapcsolót is találunk, amelyekkel a GPS, a Wi-Fi és Bluetooth, a mikrofon, a hátlapi és az előlapi kamerák külön-külön lekapcsolhatók. A készülék már megrendelhető, és bár jó eséllyel nem ér majd el széles tömegeket, 150 dolláros árcédulájával az érdeklődő fejlesztők számára vonzó kísérletezési lehetőség lehet.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 07:54

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.