Szerző: Hlács Ferenc

2020. január 17. 13:19

Megjelent a Pine64 linuxos okostelefonja

A kiválasztott rendszert ugyanakkor a felhasználóknak kell telepíteni rá.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Már megvásárolható a PinePhone, a 150 dolláros, Linux alapú okostelefon - legalábbis azoknak, akik nem bánják, ha maguknak kell operációs rendszert telepíteni az eszközre. A Pine64 által fejlesztett készüléket a cég első körben ennek megfelelően inkább fejlesztőknek szánja, akik több rendszer közül is választhatnak: a készülékre igény szerint az Alpine Linuxra építő postmarketOS, Ubuntu Touch, Sailfish OS, vagy annak teljesen nyílt forrású verziója, a Nemo Mobile, a Maemo Leste, LuneOS vagy akár Manjaro is telepíthető. A készülékben egy komótos, négy Cortex-A53 maggal operáló Allwinner A64 SoC dolgozik, 2 gigabájt RAM, 16 gigabájt belső tárhely és egy 2750 mAh kapacitású akku társaságában.

pinephone

Noha a hardver a piacon megszokott belépőszintnek is az alját kapargatja, a készülékben azért akad néhány érdekesség, ilyen a hátlapot lepattintva elérhetővé váló hat pines csatlakozó, amellyel különböző kiegészítők csatolhatók az eszközhöz, a gyártó még idén egy billentyűzetes tokot is ígér hozzá. A hátlap mögött továbbá hat DIP kapcsolót is találunk, amelyekkel a GPS, a Wi-Fi és Bluetooth, a mikrofon, a hátlapi és az előlapi kamerák külön-külön lekapcsolhatók. A készülék már megrendelhető, és bár jó eséllyel nem ér majd el széles tömegeket, 150 dolláros árcédulájával az érdeklődő fejlesztők számára vonzó kísérletezési lehetőség lehet.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.