Szerző: Koi Tamás

2023. február 8. 13:10

Megy az ingyenes Teams (klasszikus), jön a Teams (ingyenes)

Érkezik az új, mindenféle MI-funkciókkal teletűzdelt Microsoft Teams Premium, mely elsősorban a nagyvállalati ügyfelek legújabb játékszere lehet, ám ez nem jelenti azt, hogy a kkv-k megússzák ennyivel az egész portfólióváltást. Sőt.

Február elején írtuk meg, hogy a Teams vadonatúj, Premium verziója a meetingek új generációját hozhatja el azáltal, hogy egy csomó hasznos és persze kevésbé hasznos MI-alapú funkciót zsúfolt bele a Microsoft. Meg egyes, korábban ingyenesen elérhető extrákat átrak a fizetős csomagba, de hát az a cég vesse a redmondiakra az első követ, amelyik nem akar manapság minden lehetőséget megragadni arra, hogy némi extra bevételhez jusson.

Eddig viszonylag kevés szó esett arról, hogy mennyit változik a Teams a belépőszinten, ahol kkv-k egész hada használja a kollaborációs platform ingyenes verzióját, amit a szoftvercég egyébként Microsoft Teams ingyenes verzió (klasszikus) -ként nevez mostantól. Nem mellékesen április 12-én bezár.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

De semmi gond, hiszen érkezik a Microsoft Teams (ingyenes) verzió, ami a nevéből eredően szintén ingyenes, az egyetlen szépséghiba, hogy az áprilisban kivezetett régi ingyenes és a helyébe érkező új ingyenes platform között zéró átjárás van, vagyis mivel az új változat új regisztrációt igényel, ezért április 12-től semmilyen meeting előzmény, dokumentum vagy más, felhasználóspecifikus adat és beállítás nem menthető át az új rendszerbe.

A Microsoft egyébként rendkívül előzékenyen nem zár be minden kaput a klasszikus verziót használó ügyfelek előtt, hiszen ha valaki frissít a felhasználóként havi 3,40 euróba kerülő Teams alapverzióra, minden mehet tovább a régi kerékvágás szerint, leszámítva persze a havi költségszintet.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról