Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 22. 14:50

Nem muszáj mindig engedni a rendőröknek a Meta bizottsága szerint

Egy rapszám világított rá fontos szürkezónára a Meta tartalommoderálásában.

A Meta közösségi platformjainak működése felett őrködő Ellenőrző Bizottság (Oversight Board) szerint a vállalatnak nem kellett volna eleget tennie egy erőszakosnak vélt rapszámra vonatkozó rendőrségi kérésnek. A testület szerint az Instagram moderátorai nem a megfelelő döntést hozták, amikor töröltek egy drill műfajú számot a londoni Metropolitan rendőrség utasítására.

A januári incidens tárgya a Chinx (OS) nevű brit zenész „Secrets Not Safe” című dala, ami egy 2017-es bandaharc során kerekedett lövöldözésről szól, és a rendőrség szerint erőszakra buzdító szöveget tartalmaz, ezért mivel közvetlen biztonsági kockázatot jelenthet, így sérti a közösségi irányelveket is. A Meta végül eltávolította a dalt, majd visszaállította, és ismét törölte, végül a kérdéskört a bizottságnak továbbította.

Az Oversight Board szerint nem feltétlen kell minden esetben eleget tenni a bűnüldöző szervek kéréseinek, és a művészi önkifejezés fontos a marginalizált csoportok számára. Egyben arra kérte a Metát, hogy a jövőben tegye átláthatóbbá a rendőrséggel való együttműködéseket, és az értékelés során vegye figyelembe a tartalmak művészi kontextusát is.

A bizottság szerint az ügy arra mutat rá, hogy a bűnüldözési szervek bizonyos szempontból kivételezettek, mert sok esetben nem kell részletesebb kontextust rakni a kérésük mögé, ami inkonzisztens döntésekhez vezethet, ezért a Meta-nak a jövőben standardeket kell felállítania arra vonatkozóan, hogy milyen indoklásokat és információkat kell szolgáltatni a szerveknek a megfelelő döntés meghozatalához.

Az utóbbi években egyre gyakoribb, hogy a hatóságok lényegében a közösségi oldalak saját szabályait használják fel olyan tartalmakkal kapcsolatban, amik egyébként önmagukban nem illegálisak, így a kritikusok szerint ezzel a nyomással valójában a szólásszabadságot korlátozzák.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról