Szerző: Koi Tamás

2022. november 10. 13:20

Mindenre képes az Apple a kínai piacért

Kína hatalmas piac, melyet a legtöbb amerikai multi egyre sóvárgóbb tekintettel szemlél, köszönhetően az Egyesült Államok és a világ legnépesebb országa között egyre feszültebbé váló viszonynak. Van azonban egy amerikai cég, mely időről-időre tesz róla, hogy ne essen ki a kínai (párt)vezetés kegyeiből.

Tegnap frissítést adott ki az iOS operációs rendszerhez az Apple, melybe a szokásos hibajavításokon túl állítólag belekerült egy merőben szokatlannak tűnő korlátozás is. A rendszer 16.1.1-es verziója a Bloomberg szerint tartalmaz egy kizárólag kínaiakat érintő limitet, mely korlátozza az iPhone-ok ad-hoc vezeték nélküli szolgáltatását úgy, hogy a felhasználó ismeretlen forrásoktól mostantól legfeljebb a csatlakozástól számított 10 percig fogadhat fájlokat.

apple_china

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az AirDrop korlátozása újabb csapás a kínai polgárjogi aktivistáknak, akik korábban előszeretettel használták az Apple technológiáját arra, hogy a kínai pártállami cenzúrát megkerüljék - így például a hongkongi tüntetések idején AirDropon keresztül gyakorlatilag kontrollálhatatlanul terjedtek a rendőri brutalitást ábrázoló fotók, melyek a helyi médiában és közösségi platformokon teljes mértékben tabunak számítottak.

Az Apple mára gyakorlatilag az egyetlen megtűrt amerikai, fogyasztói piacon motorozó technológiai multi maradt Kínában, melynek óriási érvágás lenne elveszíteni a helyi, többszáz milliós felvevőpiacot. A cég ezért korábban már számos alkalommal "kedveskedett" hasonló ajándékokkal az autoriter rendszernek, így a vállalatot már vádolták azzal is, hogy a helyi adatközpontjaihoz teljes hozzáférést biztosított a hatóságok számára, de legutóbb alig pár hónapja - amikor Kína és Tajvan kapcsolata elérte a mindenkori mélypontot - arról győzködte tajvani beszállítóit, hogy tegyenek eleget az új kínai vámhatósági előírásoknak, és semmiképpen ne szerepeltessék a "Made in Taiwan" feliratot a szállítmányok csomagolásán.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról