Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 21. 13:00

Továbbra is vásárolják a floppy-kat a légitársaságok

A légitársaságok a legnagyobb megmaradt felvásárlók a floppy-t mellőző modern világban.

Az SSD-k, USB-meghajtók, CD-k és DVD-k előtt a számítógépes világot a floppylemezek uralták, amikkel a hétköznapi felhasználó ma már jó eséllyel akár egy, vagy akár két évtizede találkozhatott utoljára. Tom Persky, a világszerte szállító floppydisk.com online bolt alapítója nem ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy a hajlékonylemezek napjainkra már kihaltak volna, ő rendszeresen javítja, újrahasznosítja és árusítja ezeket az adathordozókat – mutatja be cikkében a Business Insider.

A szakértő egy nemrég megjelent könyv kapcsán osztotta meg, hogy még most is több ipari ügyfele van, és a floppy-k orvosi területen való felhasználása sem tűnt el, sok gyógyászati eszköz támaszkodik még a technológiára több mint 50 évvel a feltalálása után. A floppy-kat akár ötvenesével vásároló nosztalgiázó hobbisták is özönlenek az online áruházba, de az 1,44MB-os lemezek állandó vásárlói a légitársaságok.

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A légitársaságok felől még mindig nagy kereslet mutatkozik a hajlékonylemezek iránt, a floppydisk.com-on keresztül értékesített termékek jelentős részét ők vásárolják fel. Persky szerint ez magyarázható azzal, hogy a világ légiflottáinak közel fele több mint húszéves lehet, és még mindig hajlékonylemezt használnak a repüléselektronikában, mert az akkoriban hosszútávra tervezett rendszerekhez ez volt az elérhető legfejlettebb technológia.

A Briitsh Airways két éve, a pandémia által megtépázott helyzetben nyugdíjazta Boeing 747-400-as modelljét, aminek fedélzeti szoftverét átvizsgálva a Pen Test Partner biztonsági kutatói úgy találták, hogy a kritikus navigációs adatbázisokat 3,5 hüvelykes floppydiszkekről tölti be a rendszer, az új szoftververziókat pedig szintén floppykról frissítik 28 naponként a felelős mérnökök. Akkoriban a biztonsági cég az évente esedékes Def Con konferencián is beszélt arról, hogy a floppy-lemezes frissítés nem olyan meglepő, még ma is sok társaság használja az ilyen típusú adathordozókat.

Egyes országokban, köztük Japánban annyira nem nézik jó szemmel a régi technológia használatát, a szigetországban egy tervezetet is benyújtották már annak érdekében, hogy törvény tiltsa a vállalkozások számára a CD-k és floppydiszkek használatát, helyette a digitális tárolási formákra való áttérésre köteleznék őket.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.