Szerző: Koi Tamás

2020. december 3. 13:44

Európai Szoftverkészség-fejlesztési Szövetség alakult

2020. december 2-án virtuális nyitóülésen hirdették ki az Európai Szoftverkészség-fejlesztési Szövetség (ESSA) megalakulását.

Tegnap megalakult az Európai Szoftverkészség-fejlesztési Szövetség (ESSA), melynek célja az új európai szoftverkészség-fejlesztési stratégia és szakképzési tanterv kidolgozása és végrehajtása. A projekten 26 ágazati partner - köztük három magyarországi cég/szervezet, a Codecool, a BME és az IVSZ-szel - a mai bejelentés alapján így kívánja kezelni az európai szoftverágazat munkaerőhiányát, mely visszafogja az infokommunikációs szektor növekedését.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Az alapproblémát a résztvevők szerint az adja, hogy a folyamatosan változó technológiai követelményekkel az oktatás és szakképzés nem tud lépést tartani. Így az infokommunikációs szektor megfelelően képzett szakemberek iránti keresletét egyre nehezebb kielégíteni, ami az iparág versenyképességére, innovációs készségének növelésére is hatással van. A piaci szereplőknek rövidebb és hatékonyabb oktatási ciklusokra van szüksége, valamint szorgalmazzák a képzési oldal és a munkaadók igényeinek jobb összehangolását is.

A szövetség célja, hogy egy olyan innovatív és átfogó szakképzési tervet állítsanak össze, amely a különböző munkakörökre testre szabható, és amely tartalmazza azokat a kompetenciákat, tudást és készségeket, amelyre a munkaerőpiacnak szüksége van.  A projekt elején a piaci és üzleti igények elemzésére kerül sor, hogy valós adatokra alapozhassák mind a szoftverkészség-fejlesztési stratégia, mind a szakképzési programok fejlesztését és végrehajtását. A tanterv és a tananyagok felvértezik a tanulókat az infokommunikációs szektorban szükséges kompetenciákkal, és ezek megszerzését EU-szerte elismert tanúsítványokkal igazolhatják.

a címlapról