Szerző: Hlács Ferenc

2020. november 10. 13:44

Új luxustelefon-márka indul, egykori Vertu alkalmazottak gondozásában

A Xor első terméke egy a biztonságra kihegyezett, prémium kivitelű - butatelefon.

Új luxustelefon brand célozza meg a legtehetősebb vásárlókat - a Xor névre hallgató márka társalapítója ráadásul nem más, mint a Nokia szárnyai alatt indult, szebb napokat is látott Vertu dizájncsapatának egykori vezetője Hutch Hutchinson. A Xor több szempontból is érdekes jelenség, az egyik ilyen, hogy Hutchinson szerint a cég létrejöttét egy csapat korábbi Vertu felhasználónak köszönheti, akik miután megkeresték a társalapítót, saját zsebből finanszírozták is az új vállalat létrehozását.

xorphone

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Xor másik érdekessége, hogy telefonjai, vagy legalábbis első és eddig egyetlen terméke, a Xor Titanium nem az okostelefonok sorait bővíti, sőt, funkciópalettája még sok "butatelefonéhoz" képest is szűkös: az eszköz képességei kimerülnek abban, hogy 2G és 3G hálózatokon képes hanghívások és SMS-ek kezelésére. A minimalista megközelítés elsősorban a biztonságot szolgálja, amely a Xor Titanium egyik fő fókusza, ennek megfelelően ha a vonal mindkét oldalán a gyártó telefonja van, az eszköz hardverszintű, végpontok közötti AES256 titkosítással védi a kommunikációt. A telefonokhoz egy biztonsági kulcs is tartozik, amelyekkel távolról minden adat törölhető róluk. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a készülék nem Androidot vagy hasonló rendszert futtat, helyette saját, Linux-alapú, a végletekig leegyszerűsített operációs rendszerrel dolgozik.

Mindehhez természetesen a luxustelefonoktól megismert körítés párosul, az eszköz nevéhez hűen titán készülékházat kapott, összeszereléséről pedig egy kis, angliai csapat gondoskodik, akik közül többen a Vertunál is megfordultak. A biztonságot és a luxus kivitelt a gyártó nem adja olcsón, azért hajmeresztő, 3000 angol fontot kell kicsengetni a 2021 első negyedére tervezett rajtot követően.

a címlapról