:

Szerző: Bőle György

2020. január 9. 12:00

12 millió telefon, egy adatfájl, nulla adatvédelem

A helyadatokkal való kereskedés ipari méreteket ölt, és alapjaiban kezdi ki az adatvédelmet.

Kiváló cikk jelent meg a New York Times-on, a szerkesztőség egy 12 millió telefon GPS-adatait tartalmazó adatfájlhoz jutott hozzá, melyet alaposan átnéztek és feldolgoztak. A cikk rávilágít arra, hogy a telefonunkon futó alkalmazások adatpumpaként és monetizálási opcióként szolgálnak az appok fejlesztői számára, és bár a fejlesztőcégek, illetve az adatokat megvásárló és hasznosító vállalkozások az anonimizálás szóval takaróznak, valójában könnyen azonosítható a felhasználó, mely komoly adatvédelmi és akár nemzetbiztonsági kérdéseket vethet fel. Számos jó példa van az anyagban erre, például Donald Trump egyik testőre, vagy kormányzati alkalmazottak is beazonosíthatók.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az általunk használt mobilos vagy webes alkalmazások számos módon kereshetnek pénzt a termékükkel, és sok esetben az ingyenesség valójában az adataink "eladását" jelenti. Kedvenc példánk erre, az általunk is használt Disqus kommentrendszer, melynek az ingyenes verziója (mi fizetünk nekik!) megközelítőleg 50 külső adatgyűjtő scriptet futtat. A NYT cikke kissé tldr, ha valakit csak a lényeg érdekel, az Index is feldolgozta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.