Szerző: Koi Tamás

2019. október 17. 13:20

Itt az 5G, úristen, élünk!

Ahogy elindult az első 5G-s hálózat Magyarországon, máris megjelentek az első aggodalmaskodó hangok a fórumokon és a közösségi oldalakon.

Újfajta kihívással kell szembe nézniük az 5G-s szolgáltatásokat indító mobilcégeknek: az új generációs rádiós hálózat élettani hatásával kapcsolatos aggodalmak hol szolid érdeklődés formájában, hol hisztérikus fennhanggal máris megjelentek a magyar internetes fórumokon és a közösségi oldalakon, alighogy a Vodafone elindította az 5G-s kereskedelmi hálózatot. Úgy fest, a cég sem hagyhatja szó nélkül ezt a kérdést, legalábbis felkerült az alábbi, rövid tájékoztató az 5G-s aloldalra:

Magyarországon a kormány által az 5G szolgáltatások nyújtásához kiválasztott frekvenciatartomány nem használ jelentősen magasabb rádiófrekvencia-tartományokat, mint a meglévő hálózatunk, így élettani hatásai sem térnek el a meglévő, 4G technológiától. A további 5G-képes frekvenciákhoz való hozzáférést pedig mind magyar, mind uniós szervek folyamatosan ellenőrzik.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A probléma globalitását jól jelzi, hogy a tájékoztatás más országokban is jelen van, akadnak például olyan szolgáltatók - mint az angol EE -, mely egészen részletekbe menően írja le az egészségügyi hátterét a mobilszolgáltatásoknak, akár attól sem rettenve el, hogy az ionizáló és nem ionizáló sugárzás közti különbséget próbálja megmagyarázni az egyszerű halandóknak.

Ha már biztonságos használat, kíváncsian várjuk az első, (kiber)biztonsággal kapcsolatos tájékoztatást, amiben azt próbálják átadni a szolgáltatók, hogy semmi biztonsági kockázatot nem hordoz magában, ha a fél háztartást/irodát/gyárat/várost/országot 5G-s hálózatra aggatjuk, illetve az operátorok mindent kétséget kizáróan alkalmasak arra, hogy az 5G-s hálózatokon közlekedő egyre nagyobb adatforgalmat hatékonyan és szakszerűen megvédjék.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.